Deze buurt is de eerste in de stad waar zes straatnamen nu vergezeld gaan van een uitgebreide toelichting over hun vaak controversiële geschiedenis. Via QR-codes op stoeptegels kunnen bewoners en bezoekers eenvoudig toegang krijgen tot deze achtergrondinformatie. De zes straten in kwestie verwijzen naar historische figuren die een rol speelden in de Boerenoorlogen in Zuid-Afrika, zoals Paul Kruger en Pieter Willem Botha. Hun nalatenschap wordt vandaag de dag vanuit een ander perspectief bekeken dan op het moment dat de straten hun namen kregen. Door het toevoegen van uitleg, erkent Arnhem de geschiedenis en draagt het bij aan een inclusieve stad waar iedereen zich welkom voelt.
GroenLinks pleit voor diversiteit in straatnamen
Bij GroenLinks Arnhem zetten we ons in voor dit soort initiatieven, die bijdragen aan een bewustere omgang met de geschiedenis en de publieke ruimte. Wij streven er echter ook naar dat toekomstige straatnamen de diversiteit van onze samenleving weerspiegelen. Zo hebben we ons recentelijk ook ingezet voor het toekennen van namen van vrouwelijke activisten aan nieuwe straten in Schuytgraaf.
We zien het als onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze openbare ruimte iedereen vertegenwoordigt. Het verduidelijken van bestaande straatnamen en het toevoegen van meer diverse straatnamen is een belangrijke stap naar een stad waarin gelijkwaardigheid en inclusie altijd voorop staan.
Fractievoorzitter Mark Coenders benadrukt het belang van dit project: "Het verhaal achter een straatnaam vertelt vaak meer dan we in eerste instantie denken. Door deze toelichting zichtbaar te maken, geven we erkenning aan de geschiedenis en leren we van ons verleden. Tegelijkertijd moeten we blijven werken aan een toekomst waarin iedereen zich vertegenwoordigd voelt in onze stad. Diversiteit in straatnamen is daarbij essentieel."
Feestelijke onthulling
De feestelijke start van dit project in de Transvaalbuurt vond plaats op 6 september in Hotel Molendal. Het programma omvatte toespraken van wethouder Bob Roelofs, historicus Jan de Vries en Barbara Esseboom, voorzitter van Stichting Comité 30 juni - 1 juli Arnhem. Tijdens deze bijeenkomst werd de betekenis van de historische straatnamen besproken en de officiële onthulling van de uitleg op de stoeptegels verricht.
Samen bouwen we aan een Arnhem waarin iedereen zich gehoord voelt en waarin gelijkwaardigheid de norm is. Dit project is een mooie stap in die richting, maar er is nog veel werk te doen. GroenLinks zal zich blijven inzetten voor een inclusieve en diverse stad, waarin onze geschiedenis op een eerlijke manier wordt verteld en de toekomst voor iedereen ruimte biedt.
Kom in actie
Wil je meer weten over dit initiatief of zelf bijdragen aan een inclusiever Arnhem? Volg ons op sociale media of sluit je aan bij onze beweging! Samen zorgen we voor een stad waar iedereen zich thuis voelt.