Bezoek aan de Pieter Bruegelschool
Het is nu anderhalf jaar geleden dat de Arnhemse gemeenteraad instemde met een voorstel van GroenLinks om 1 miljoen euro vrij te maken voor een driejarig programma. Dit programma heeft als doel elk kind in Arnhem een jaar te laten moestuinieren op school. Vandaag mochten wij gaan zien wat dit programma tot nu toe heeft opgeleverd. Spoiler alert: veel! We gingen op bezoek bij de Pieter Bruegelschool. Hier moestenieren kinderen samen met kinderen van de Floriant, een school voor speciaal onderwijs. We mochten kijken bij een moestuinles en zagen een groep enthousiaste kinderen die druk bezig waren in hun moestuintjes. Ze wisten precies te benoemen wat er in de tuintjes stond, van courgette tot paksoi tot aardbeien. Opvallend was dat we eigenlijk niet konden onderscheiden welke kinderen van het speciaal onderwijs kwamen en welke kinderen van het regulier onderwijs. De moestuin is een inclusieve omgeving.
Ondersteuning door het Natuurcentrum Arnhem
Ook kregen we een presentatie van Maaike, coördinator schoolmoestuinen van het Natuurcentrum Arnhem. Het Natuurcentrum ondersteunt scholen met zaden, plantgoed, gereedschap, lesmateriaal en een moestuincoach. Alle scholen in Arnhem kunnen meedoen; op dit moment zijn het er vijftien. De scholen uit de Arnhem-Oost wijken, waar kinderen over het algemeen minder kansen krijgen, zijn eerst uitgenodigd. Het blijkt dat scholen het liefst op het schoolplein moestuinieren zodat er geen kostbare lestijd verloren gaat aan reizen. Dit is niet overal even makkelijk, maar er worden creatieve oplossingen gevonden. Een school, die op vervuilde grond staat, moestuiniert in containers met grond.
De rol van de Moestuincoach
We spraken Marijke, die moestuincoach is. Zij vertelt dat de kinderen eigenlijk altijd enthousiast zijn en het moestuinieren leuk vinden. Ze doen ook meer dan alleen de plantjes verzorgen, bijvoorbeeld zoeken naar wormen en slakken. Zo leren de kinderen over het hele ecosysteem. De moestuincoach is heel belangrijk, want de docent wordt hiermee ontlast. Niet elke docent kan moestuinieren en de docenten ervaren al veel werkdruk. Overigens is de docent er wel bij om te ondersteunen.
Een verrijking van het onderwijs
Scholen ervaren het moestuinieren echt als een waardevolle aanvulling. Alle schoolvakken komen indirect aan bod: taal, rekenen, biologie, maar soms ook aardrijkskunde of geschiedenis. Daarnaast gaat het over duurzaamheid en gezond eten. Kinderen eten groenten die ze anders nooit zouden eten, puur omdat ze het zelf gekweekt hebben. Kortom, de tuin is de school. De mooiste quote van een leerlingen: “Als ik moest kiezen tussen nooit meer moestuinieren en nooit meer gamen, dan kies ik toch voor nooit meer gamen.”
Toekomstperspectieven voor het moestuinprogramma
Voor Arnhem is dit een driejarig experiment. Het Natuurcentrum en de scholen zijn al aan het nadenken over hoe dit vervolg kan krijgen. Kunnen docenten getraind worden om ook de moestuinlessen te geven? Of is dat niet realistisch, omdat de werkdruk in het onderwijs al zo hoog is? En hoe kan het programma dan verder vorm krijgen, en met welk budget? Vragen die nog open liggen.
GroenLinks en de toekomst van schoolmoestuinen
Voor GroenLinks Arnhem is dit in ieder geval de bevestiging van wat wij al verwachtten. De schoolmoestuin is niet zomaar een hobby, maar een daadwerkelijke verrijking van het onderwijs. Wij zullen ons dan ook inzetten voor een duurzame plek voor de schoolmoestuin op Arnhemse scholen.