Aantal kinderen dat thuis zit 

Van elke 1000 leerlingen in Arnhem zitten er ongeveer 37 thuis. Het overgrote deel hiervan staat wel ingeschreven bij een school, maar loopt hier om uiteenlopende redenen vast en gaat (tijdelijk) niet meer. Een kleine groep leerlingen staat helemaal niet ingeschreven bij een school, maar heeft ook geen vrijstelling van de leerplicht. De ambitie van het college is om dit aantal met de helft te verminderen. Tot nu toe ontbreekt hiervoor een helder plan.

Kinderen lopen vast 

Met name hoogbegaafden en jongeren met autisme of adhd vallen uit in het onderwijs, omdat zij  niet in het systeem passen. De drukke klassen geven hen teveel prikkels of de lesstof kan niet worden aangepast aan hun niveau. Scholen weten vaak niet hoe ze deze jongeren het beste kunnen helpen of hebben daar niet de middelen voor. GroenLinks raadslid Marin Noomen: “Dat scholen hier tegenaan lopen is begrijpelijk gezien het lerarentekort en hoge werkdruk, maar het mag niet zo zijn dat kinderen hier de dupe van worden.”

Organisaties hebben het moeilijk 

Organisaties die deze leerlingen willen helpen hebben het moeilijk. Doordat zij een combinatie van zorg en onderwijs bieden vallen ze tussen het wal en schip. Een gebrek aan geld en een gebrek aan ruimte maakt het lastig om het hoofd boven water te houden. Een voorbeeld hiervan is de organisatie Studiebolwerk, waarover GroenLinks al eerder vragen stelde aan het college. Studiebolwerk moest stoppen nadat verschillende gemeenten, waaronder Arnhem, de financiering stop zetten. 

College komt met een plan 

Marin Noomen: “Voor GroenLinks is het onacceptabel dat kinderen thuis zitten, omdat het onderwijs niet bij hen past. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. We kijken uit naar het plan van het college en hopen dat deze groep jongeren hiermee snel geholpen kan worden.”

Naar verwachting komt het college in het voorjaar, met de presentatie van de Perspectiefnota, met een plan.