Een moment van reflectie

De avond vond toevalligerwijs plaats een dag na de presentatie van het coalitieakkoord van PVV, VVD, BBB en NSC. Velen van ons waren geschrokken van de inhoud, maar het was goed om samen de moed te herpakken en te zien dat het in Arnhem ook anders kan.

Inspirerende start

Onder leiding van bestuursleden Rob en Jet begon de avond met een gesprek tussen Lisa Westerveld en Marin Noomen. Zij spraken over de uitdagingen in de jeugdzorg en keken breder naar het regeerakkoord en wat we in Arnhem kunnen doen. Voor zowel Lisa als de aanwezigen was het inspirerend om elkaar te spreken en ideeën uit te wisselen. Lisa was vol goede moed en riep ons op om te blijven geloven in onszelf en ons te blijven inzetten voor waar we in geloven. Dit zorgde voor een inspirerende kick-off van de avond.

Wonen en gelijkheid

Onze wethouders Cathelijne Bouwkamp en Paul Smeulders vervolgden het gesprek. Paul, met wonen in zijn portefeuille, besprak de woningnood en de vele bouwplannen in Arnhem. Hij benadrukte de ongelijkheid op de woningmarkt: wie een huis kan kopen, ziet de waarde stijgen, terwijl sociale huurders hier geen profijt van hebben. In Arnhem pakken we de regie over het wonen, met betaalbare en duurzame woningen voor zoveel mogelijk mensen.

Paul vertelde ook over de deal met het COA: Arnhem vangt de komende 30 jaar 1700 vluchtelingen permanent op. Deze opvang wordt niet versoberd en vluchtelingen mogen vanaf dag één meedoen in onze samenleving. Een primeur in Nederland en een belangrijk signaal gezien de plannen van de nieuwe regering.

Nationaal Programma Oost

Cathelijne Bouwkamp sprak over het Nationaal Programma Oost en hoe de gemeente Arnhem het leven van mensen verbetert. In Arnhem is er nog steeds echte armoede, maar met een experiment om schulden op te kopen en mensen te begeleiden, maken we een verschil. Er wordt veel geïnvesteerd om de tweedeling in Arnhem tegen te gaan en van de Arnhem-Oost wijken, veilige, kansrijke en groene wijken te maken. 

Ook wordt de stad aanzienlijk groener onder Cathelijnes leiding. Het NK Tegelwippen werd gewonnen en er zijn nu ruim 10% meer bomen in de stad dan drie jaar geleden. Dit maakt Arnhem niet alleen mooier, maar ook duurzamer.

Raadsleden aan het woord

De avond werd afgesloten met verhalen van onze raadsleden. Muriel Simonis vertelde over de groei van schoolmoestuinen, waardoor elk kind in Arnhem nu een jaar kan moestuinieren met financiële steun van de gemeente. Marin Noomen sprak over de vergoeding voor het wijzigen van overheidsdocumenten voor transgender personen en anderen met een zwaarwegende reden, die na veel inzet is doorgekomen.

Walter introduceerde het centrum voor levensvragen en suïcidepreventie, een primeur voor Arnhem. Cyriel vertelde over zijn voorstel om meer sociale huurwoningen toe te voegen in wijken waar die er nog niet veel zijn. Dit voorstel is goed opgenomen in de woonvisie en gaat werkelijkheid worden.

Vooruitkijken met vertrouwen

Na twee jaar zien we nu dat plannen in uitvoering gaan. De duurzame mobiliteitsvisie, die meer ruimte biedt voor voetgangers en fietsers, wordt nu besproken in de raad. Veel woningbouwplannen kunnen worden uitgevoerd. We werken vanuit vertrouwen in mensen die hulp nodig hebben van de gemeente en schaffen veel onnodige controletaken af.

Een prachtige poëtische bijdrage van Terra van Dorst maakte de avond compleet. 

We kijken uit naar de komende twee jaar en naar het werkelijkheid worden van onze dromen en plannen. Heb jij suggesties of vragen voor ons, of wil je je ook inzetten? Neem dan contact met ons op!