Walter de Boef, en zijn voorganger voormalig raadslid Maud Dolsma, hebben meermaals aandacht gevraagd voor suïcidepreventie. GroenLinks vindt dit erg belangrijk, omdat veel mensen kampen met depressieve klachten. Onder jongeren tot 30 jaar is zelfdoding zelfs doodsoorzaak nummer 1. Vaak willen deze mensen helemaal niet dood, maar willen zij een uitweg uit de problemen waar ze mee te kampen hebben.

Wereld Suicide Preventie Week 

Deze week is het Wereld Suïcide Preventie Week. De week ging in Arnhem van start met ‘Walk into the Light’, een ochtendwandeling door de Uiterwaarden bij een opkomende zon. Er werd stil  gestaan bij de mensen die door zelfdoding om het leven zijn gekomen. De wandeling was georganiseerd door de D3rde Verdieping, het centrum voor levensvragen en suïcidepreventie. Wethouder publieke gezondheid Maurits van de Geijn en GroenLinks raadslid Walter de Boef liepen mee. In stilte en door gedachten te delen stonden ze al wandelend stil bij dierbaren die ze door suïcide verloren hebben.

Centrum voor levensvragen en suicidepreventie 

Dankzij een voorstel van GroenLinks, ingediend bij de begroting van vorig jaar, is de D3rde verdieping op 1 september omgedoopt tot ‘het Centrum voor Levensvragen en Suïcidepreventie’.  Dit is een plek waar iedereen terecht kan met vragen over het leven en de zin ervan. Hier vinden alle Arnhemmers met donkere gedachten een luisterend oor. Het centrum richt zich niet alleen op mensen met suïcidale gedachten, maar ook op naasten, nabestaanden, professionals en vrijwilligers. Het centrum is belangrijk in de samenwerking met vele organisaties, want suïcidepreventie is iets wat we alleen samen in de stad en regio kunnen doen. Arnhem is de eerste gemeente met een dergelijk centrum.

Walter de Boef: “Mooi is dat de eerste mensen met levensvragen het centrum al hebben gevonden. Iedereen die wel eens denkt “ik stop er gewoon mee”, is het waard om gehoord te worden. Hierover in gesprek gaan is de eerste stap naar het doorbreken van de eenzaamheid en de donkere gedachten”.

Activiteiten 

Er zijn meer activiteiten in de Wereld Suïcide Preventie Week. Bij de hoofdvestigingen van Pro Persona in Arnhem, maar ook in Nijmegen, Ede, Tiel en Wolfheze worden speciale plaquettes op bankjes geplaatst, die eerder ook al op het Velperplein verschenen. Het idee van deze bankjes is dat ze - met een QR-code - uitnodigen tot een echt gesprek over suïcide. In de winkelcentra Kronenburg (donderdag 7 september) en Presikhaaf (zaterdag 9 september) delen medewerkers van AM Support, Presikhaaf University en Rijn IJssel gele lintjes en flyers uit aan het winkelend publiek en gaan met ze in gesprek. Tenslotte organiseert D3rde Verdieping vrijdag 8 september in Rozet ‘Café Doodgewoon’, waar je met elkaar kunt praten over zelfdoding en wat je kunt doen om dat te voorkomen.

Meer weten? 

D3rde Verdieping, centrum voor levensvragen en suïcidepreventie: https://d3rdeverdieping.nl/

113 Zelfmoordpreventie en de Wereld Suïcide Preventie Week: 113.nl/ikhelpmee

Walter de Boef met lijst over suicide preventie