Ongeveer 10.000 huishoudens in Arnhem hebben te maken met energiearmoede. Daarmee behoren we tot de gemeenten met het hoogste percentage energiearme huishoudens. Daarom heeft het verminderen van energiearmoede nog steeds hoge prioriteit.

Cathelijne Bouwkamp (wethouder Energie): “We doen zoveel mogelijk om Arnhemmers te helpen om minder energie te verbruiken in hun woning. Dat doen we met energiecoaches die advies geven en kleine maatregelen nemen. Maar dat doen we ook met het buurtklusbedrijf, die grotere maatregelen nemen in het isoleren. Samen met partners zien we dat het echt werkt. We komen steeds meer achter de voordeur van mensen. En dat helpt. We vinden het heel belangrijk om dit te blijven doen omdat we niemand mogen achter laten.”

Met de 2,9 miljoen kan de aanpak ook worden uitgebreid. Naast het vaker kunnen aanbieden van klusteams en energiecoaches, kunnen er ook lessen gegeven worden op scholen, is er ruimte voor informatiecampagnes en is er meer geld voor meer partijen om sneller te kunnen helpen.

Raadslid Muriel Simonis: “Het is goed om te zien dat gemeente Arnhem al voor de huidige problemen een uitgebreide aanpak had, die nu goed opgeschaald kan worden. Wat GroenLinks betreft is energierechtvaardigheid echt de enige manier om de energietransitie en de huidige problemen met onbetaalbare rekeningen te bestrijden. Heel goed dat er nu nog meer geld naar deze belangrijke aanpak gaat, zodat er nog meer mensen geholpen kunnen worden.”