Daarom stellen wij ook de komende vier jaar groen, biodiversiteit en kwaliteit van leven centraal. We beschermen de natuur en maken onze omgeving weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering. 

Zo gaan we dat doen: 

  • Bomen. Het aanplanten van nieuwe bomen is de beste manier om de stad af te koelen. Voor de toekomstige generaties moeten overal bomen worden geplant waar de ondergrond het toelaat en waar geen belangrijke dalwind waait
  • Klimaatadaptatie. Hitte en wateroverlast gaan we tegen door te vergroenen en water lokaal op te vangen. Vóór 2030 vervangen we 10% van de versteende openbare ruimte door groen.
  • Eerlijk vergroenen. In veel wijken zijn bewoners al hard bezig met vergroening. Maar in wijken waar hitte en wateroverlast het gevaarlijkst is, gebeurt te weinig. We zorgen ervoor dat juist in de meest versteende wijken flink wordt geïnvesteerd in bomen en groen.
  • Groene daken. Bij nieuwbouw van woningen en bedrijfspanden hanteren we voor ontwikkelaars het ‘ja, tenzij’-principe: zij moeten een dak bouwen  dat groen is, zonPV heeft, of een andere klimaatadaptieve maatregel heeft gebruikt. Als dat niet lukt, moeten ze aangeven waarom. 
  • Gevels vergroenen. We gaan gevels vergroenen van bedrijfspanden langs wegen, natuur of woonwijken. We nemen het op in het programma van eisen bij nieuwbouw en we gaan het stimuleren bij bestaande panden.
  • Groene singels. We onderzoeken de mogelijkheid om de binnensingels autovrij te maken en te vergroenen, zodat de singels weer verblijfsruimte worden met parkkwaliteit.

Het vergroenen van de stad is een grote prioriteit voor ons. Daarom hebben we er nog meer plannen voor. Je vindt alle plannen in het volledige programma hieronder.