Het is ontoelaatbaar dat inwoners zich onveilig voelen in hun eigen omgeving, of dat ze worden weggepest of mishandeld. We zetten in op het voorkomen van problemen waarbij we het niet uit het oog verliezen dat optreden tegen overlast en criminaliteit belangrijk blijft.
Zo gaan we dat doen:
- Inzetten op preventie. De gemeente zet in op preventie door te investeren in wijkteams, jongerenteams en straatcoaches. We pakken de problemen hiermee aan bij de bron.
- Tegengaan van radicalisering. Radicaliserende jongeren vormen een bedreiging voor de stad. Deze jongeren ervaren vaak een gebrek aan zingeving en identiteit. In programma’s tegen radicalisering moeten deze thema’s daarom expliciet aandacht krijgen.
- Etnisch profileren. Het etnisch profileren binnen de politie moet worden tegengegaan door kennisoverdracht en het gesprek te blijven aangaan binnen het korps.
- Huiselijk geweld. Huiselijk geweld komt voor in alle wijken en onder Arnhemmers van alle generaties. GroenLinks stelt voor om veilige opvang te creëren voor verschillende groepen, zodat iedereen goed opgevangen kan worden.
- Gesprek over intimidatie. Vooral vrouwen hebben te maken met een onveilig gevoel op straat. Het is belangrijk om ze nauw betrokken te laten zijn bij de oplossing. De gemeente begint een dialoog over de problemen die vrouwen op straat ervaren en haalt input op over mogelijke oplossingen.
- Betere verlichting op onveilige plekken. Op plekken waar mensen zich vaak onveilig voelen, kan verlichting een groot verschil maken. Onderzoek wijst uit dat mensen zich door betere verlichting veiliger voelen en dat het aantal meldingen van incidenten omlaag gaat.
Een veilige stad is ontzettend belangrijk. Daarom hebben we er meer plannen voor. Je vindt het volledige programma hieronder.