GroenLinks diende eind 2019 een motie in om te komen tot een uitvoeringsagenda voor dierenwelzijn. Als resultaat hiervan presenteerde het college de Visie Dierenwelzijn 2021-2030 en de Uitvoeringsagenda Dierenwelzijn 2021-2022. GroenLinks-wethouder Cathelijne Bouwkamp: "Dieren hebben recht op een goed leven. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dit is nog niet altijd het geval. Het is de verantwoordelijkheid van Arnhem én de Arnhemmers om goed voor de aanwezige dieren te zorgen. Dat is ook in het belang van de mens: een hond of een kat in huis gaat bijvoorbeeld eenzaamheid tegen. En wie onze nabijgelegen natuur intrekt, kan zomaar wild op zijn pad tegenkomen."

Veel plannen voor betere dierenwelzijn

In de uitvoeringsagenda staan veen plannen. Zo zorgen we ervoor dat mensen met een Gelrepas (en dus een laag inkomen) een tegemoetkoming krijgen voor de rekening bij de dierenarts. Zo voorkomen we dat mensen te laat of niet met een ziek huisdier naar de dierenarts gaan. De gemeente betaalt 30 procent en dierenartsen geven 20 procent korting. Dit geldt voor rekeningen tot 450 euro. Daarmee wordt een eerdere proef structureel van karakter. Wanneer mensen gedwongen hun huis moeten verlaten en zij of hun familie niet voor hun huisdieren kunnen zorgen, gaan deze dieren tijdelijk naar de opvang. Soms kunnen hun baasjes de kosten hiervoor niet betalen. De gemeente wil dan financieel bijspringen. GroenLinks-raadslid Joël van der Loo: "We zijn blij met de ambitieuze visie en uitvoeringsagenda. Dit past bij de groene en diervriendelijke stad die Arnhem wil zijn. Het is ook mooi te zien dat in de plannen groen en sociaal goed samenkomen."

Big five in Arnhem

Er is ook aandacht voor de wolf die zich heeft gevestigd aan de rand van Arnhem. GroenLinks vroeg hier al eerder aandacht voor: wat ons betreft is de wolf meer dan welkom in Arnhem. De gemeente informeert dierhouders hoe te voorkomen dat wolven landbouwdieren aanvallen en wijst hen op bestaande schadevergoedingen. Bouwkamp: "We willen ook dat er ruimte blijft voor onze Big Five: de wolf, het edelhert, de das, de slechtvalk en de bever. Veel beschermende maatregelen zijn al landelijk geregeld en de steunen we. Maar Arnhem wil iets extra’s doen voor zijn dieren. Want dierenwelzijn is belangrijk voor de dieren, ons ecosysteem en daarmee de Arnhemmers."