In Nederland wordt van ieder kind bij de geboorte het geslacht geregistreerd. Sommige mensen komen er op latere leeftijd achter dat het geslacht wat geregistreerd is niet klopt bij hoe zij zich voelen. Dit is het geval bij transgender, intersekse en non-binaire personen. Als de geslachtsregistratie niet klopt met hoe men zich voelt kan dit problemen opleveren met het functioneren in de maatschappij. De insprekers in het eerste debat over deze kwestie hebben dit duidelijk gemaakt met hun indrukwekkende en vaak persoonlijke verhalen. 

De kosten van de wijziging kunnen zo’n 400 euro bedragen en dat is een groot bedrag voor een groep die vaker dan gemiddeld te maken heeft met een laag inkomen. Het gaat dan om vergoeding van het deskundigenoordeel en eenmalig de kosten van een nieuw paspoort, ID-kaart en/of rijbewijs. Naast de financiële steun is vooral het symbolische gebaar van groot belang. De transgenderzorg staat onder druk en er zijn lange wachtlijsten, wat tot allerlei problemen leidt. Als gemeente kunnen we hier weinig aan doen, maar op deze manier kunnen wij hen wel de hand reiken en steun bieden.

Wij zijn dan ook zeer teleurgesteld dat ons voorstel het niet heeft gehaald. Met dit voorstel hadden we op een snelle en heldere manier iets kunnen betekenen voor deze specifieke doelgroep.  Verschillende partijen wilden ons voorstel niet steunen omdat de vergoeding niet inkomensafhankelijk is en omdat er meerdere groepen zijn die vanwege zwaarwegende redenen iets zouden willen wijzigen aan hun identiteitsdocumenten. Hoewel wij ook graag deze doelgroepen tegemoet komen, zien wij ons voorstel als een snelle en heldere manier om iets op te lossen voor een specifieke doelgroep met een specifiek probleem.

Raadslid en indiener Marin Noomen: “Soms is het voor inclusiebeleid nodig om juist te kijken wat een specifieke groep nodig heeft. Mensen die gebruik willen maken van een geslachtswijziging, is zo’n uitzonderlijke groep dat deze behoefte moeilijk te vergelijken is met situaties van andere groepen. Andere doelgroepen helpen wij graag op een andere, passende manier. Iedereen moet in gelijke gevallen gelijk behandeld worden. In ongelijke gevallen, zoals in deze kwestie, moeten we passend beleid maken om te zorgen voor gelijkheid.”

Toch zijn we blij dat de motie, die de wethouder vraagt om te zoeken naar een oplossing voor meerdere doelgroepen, het wel haalde. Dit is voor ons niet het einde, maar het begin van een oplossing voor een rechtvaardige behandeling van de transgender, intersekse en non-binaire personen in Arnhem.