Restafval verminderen
In Arnhem gooien we nu meer dan 200 kilo restafval per jaar per inwoner weg. Zowel de gemeente Arnhem als de landelijke overheid wil dat dit sterk verminderd wordt. In het restafval dat we nu weggooien zitten nog veel waardevolle grondstoffen die we kunnen gebruiken om nieuwe producten van te maken. De afvalstoffenheffing stijgt elk jaar omdat het steeds duurder wordt om restafval te verbranden. Het is duidelijk dat we niet op deze manier kunnen doorgaan.
Referendum
Hoe dan wel? Diftar, waarbij de inwoner alleen betaalt voor de hoeveelheid restafval die weggegooid wordt, is uitgeprobeerd. We zagen toen dat de hoeveel restafval drastisch afnam, maar ook dat er praktische problemen waren bij de uitvoering. Het was een grote verandering waarin niet iedere inwoner goed is meegenomen. Diftar is weggestemd bij het referendum in 2021.
Burgerberaad over afval
Er is nu besloten om het eerste burgerberaad in Arnhem over afval te laten gaan. Elke Arnhemmer heeft te maken met afval en hun dagelijkse ervaringen zijn van onschatbare waarde bij het vinden van oplossingen. Het is een complex probleem waarbij tegenstrijdige belangen een rol spelen. Doordat inwoners met elkaar in gesprek gaan en het probleem grondig van alle kanten bekijken, ontstaan er eerder compromissen en breed gedragen oplossingen. In tegenstelling tot een referendum, waarbij alleen ja of nee gestemd kan worden, maar er geen oplossingen worden geboden.
Voorwaarden voor een goed burgerberaad
Voor het slagen van een burgerberaad is het belangrijk dat de groep wordt samengesteld door loting. Vaak worden er twee lotingen gedaan om te zorgen dat de groep die uiteindelijk wordt ingeloot ook echt een afspiegeling is van de inwoners van de gemeente. Daarnaast is er een vergoeding voor de deelnemers zodat niemand belemmert wordt om mee te doen. De adviezen van het burgerberaad worden zorgvuldig beoordeeld op technische haalbaarheid. Dit maakt dat de adviezen ook echt uitvoerbaar zijn en de raad ze als zwaarwegend advies zal meenemen.
Waardevolle stap
GroenLinks Raadslid Muriel Simonis: ‘Ik kijk uit naar het eerste burgerberaad. Het is een spannende stap, maar wel een hele waardevolle. Mijn hoop en verwachting is dat dit Arnhemmers dichter bij de politiek brengt en dichter bij elkaar, doordat verschillende mensen met elkaar in gesprek komen en op zoek gaan naar oplossingen voor het afvalprobleem.”