We horen het overal, het vertrouwen in de politiek neemt af. Het is dus erg belangrijk dat we erover nadenken hoe we inwoners meer bij het politieke proces kunnen betrekken. Een van de inspirerende antwoorden hierop is het burgerberaad.

Bij een burgerberaad komen willekeurig gekozen burgers, die een afspiegeling vormen van onze diverse samenleving, samen om belangrijke onderwerpen te bespreken, te debatteren en adviezen te geven aan de beleidsmakers en politici. Het is een directe manier om de stem van het volk te laten doorklinken in het politieke proces. Er zijn een paar punten die voor GroenLinks van groot belang waren bij de vormgeving van het burgerberaad, zoals de dubbel gewogen loting, een vergoeding en het mandaat van het burgerberaad.

Een evenwichtige afspiegeling van de maatschappij

Dubbel gewogen loting in een burgerberaad is een proces waarbij deelnemers eerst willekeurig worden geselecteerd uit de bevolking en vervolgens zorgvuldig worden aangevuld om ervoor te zorgen dat de groep een evenwichtige afspiegeling vormt van de diversiteit in de samenleving. Dit zorgt ervoor dat alle verschillende meningen gehoord worden, waardoor de besluiten die uit het burgerberaad voortkomen eerlijker zijn.

Een vergoeding voor de deelnemers

Een vergoeding voor deelnemers aan een burgerberaad is belangrijk, omdat niet iedereen zomaar vrij kan nemen van het werk of oppas kan betalen voor de kinderen. Hiermee voorkomen we dat alleen mensen met voldoende geld en vangnet kunnen meedoen. Alle meningen moeten gehoord worden, dus geld mag geen belemmering zijn om mee te doen. Daarnaast erkennen we met een vergoeding de inspanningen en de waardevolle bijdragen van de deelnemers.

Realistische besluiten

Wat gebeurt er met de adviezen uit het burgerberaad? Deze worden zorgvuldig beoordeeld op technische haalbaarheid voordat ze aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Dit zorgt ervoor dat de besluiten die uit het burgerberaad voortkomen, realistisch en uitvoerbaar zijn. De gemeenteraad ziet dit als zwaarwegend advies. Het is wettelijk vastgelegd dat een democratisch gekozen bestuur hierover moet beslissen. De raad moet dus stemmen over het voorstel. Realistische en haalbare adviesen verhogen de geloofwaardigheid van het proces en de uiteindelijke besluitvorming in de raad.

Spannende stap 

Met deze drie kenmerken wordt het burgerberaad op de juiste manier vormgegeven zodat het een succes kan worden. Het is geen wondermiddel, maar wel een krachtig instrument om de betrokkenheid van inwoners te vergroten en de manier waarop we dingen doen in Arnhem te verbeteren. 

GroenLinks raadslid Muriel Simonis: ‘Ik kijk uit naar het eerste burgerberaad. Het is een spannende stap, maar wel een hele waardevolle. Mijn hoop en verwachting is dat dit Arnhemmers dichter bij de politiek brengt en dichter bij elkaar, doordat verschillende mensen met elkaar in gesprek komen en op zoek gaan naar oplossingen.”

Als de raad instemt met het voorstel zal de werving van de deelnemers starten. Het eerste burgerberaad zal gaan over afval. Daarover binnenkort meer.