Wethouder Paul Smeulders spreekt zich fel uit tegen deze ontwikkelingen: "We mogen nooit vergeten dat vluchtelingen mensen zijn. Mensen die vaak onder extreme omstandigheden vluchten voor oorlog, vervolging en geweld. Het nieuwe beleid zal vooral zorgen voor meer verdriet, onzekerheid en frustratie bij deze mensen en bij de gemeenten die hen proberen op te vangen."
Meer sociale problemen door onzekerheid
GroenLinks Arnhem vreest dat dit beleid niet alleen de vluchtelingen schaadt, maar ook negatieve gevolgen heeft voor onze samenleving. "Mensen in onzekerheid laten leven, leidt vaak tot sociale problemen en onvrede. Dit creëert een grotere chaos waar uiteindelijk iedereen in onze maatschappij de gevolgen van merkt," aldus Smeulders.
Een samenleving bouw je samen
In plaats van muren te bouwen, zou Nederland moeten kiezen voor een aanpak die mensen met open armen ontvangt. "Wat we zouden moeten doen, is geen hogere muur bouwen, maar een langere tafel. We moeten nieuwkomers de kans geven om deel te worden van onze samenleving. Laat ze werken, de taal leren en meedoen in de gemeenschap. Dat is de weg naar succesvolle integratie, zoals we in Arnhem al vele keren hebben gezien," zegt Smeulders.
Vluchtelingen die een kans krijgen, versterken onze stad met hun talenten en inzet, dat zien we in Arnhem keer op keer. Ze verdienen een eerlijke kans op een toekomst. Het bewust vergroten van problemen en het creëren van onrust is niet het Nederland dat wij voor ogen hebben.
Geen ruimte voor polarisatie
Het doet GroenLinks pijn om te zien hoe de invloed van polariserend denken, vooral door de PVV, doordringt in andere partijen van de coalitie. Wethouder Smeulders: "De plannen van het kabinet zijn een klap in het gezicht van de waarden die Nederland zouden moeten kenmerken. Dit beleid leidt niet tot oplossingen, maar vergroot de problemen alleen maar."
GroenLinks Arnhem blijft zich verzetten tegen maatregelen die de samenleving verdelen en kwetsbare groepen marginaliseren. Samen bouwen we aan een stad waarin solidariteit en menselijkheid centraal staan.