Raadslid Muriel Simonis van GroenLinks Arnhem licht toe: "Shein is de grootste vervuiler in de mode-industrie, en het probleem gaat veel verder dan alleen goedkope kleding. Elke dag voegt het bedrijf maar liefst 6000 nieuwe ontwerpen toe aan hun collectie, vaak door ontwerpen te stelen van onafhankelijke modeontwerpers. Een groot deel van de kleding bevat bovendien giftige stoffen en is niet recyclebaar door het gebruik van polyester. Dit soort bedrijven horen niet in een stad die circulaire doelen nastreeft."

Duurzaamheid en de Arnhemse binnenstad

GroenLinks roept het college van burgemeester en wethouders op om meer invloed uit te oefenen op de winkelstad van Arnhem. Terwijl de stad vooruitgang boekt op gebieden zoals energie, groen en circulair bouwen, ligt er nog een belangrijke kans om ook in de binnenstad meer duurzaamheid te realiseren. "We moeten ons afvragen hoe we ook onze binnenstad toekomstbestendig kunnen maken. De vestiging van fast fashion-winkels zoals Shein draagt niet bij aan een duurzame Arnhemse economie," aldus Simonis

Impact op Arnhemse mode-ondernemers

Arnhem staat bekend als Modestad en biedt onderdak aan creatieve modeondernemers en instellingen zoals ArtEZ. De vestiging van Shein vormt een directe bedreiging voor deze ondernemers die werken aan duurzame en innovatieve mode. Door de oneerlijke concurrentie van een groot fast fashion-bedrijf, kunnen lokale ondernemers in de verdrukking komen.

Goedkopere kleding voor iedereen?

 

Er zullen mensen zijn die zeggen dat winkels zoals Shein nodig zijn, omdat ze goedkope kleding aanbieden voor mensen met een beperkt budget. GroenLinks begrijpt deze zorgen, maar benadrukt dat fast fashion op lange termijn geen duurzame oplossing is voor sociale ongelijkheid. 

"Goedkope kleding zou niet ten koste moeten gaan van het milieu, arbeidsrechten, of de gezondheid van mensen. Er zijn genoeg andere manieren om betaalbare en duurzame mode bereikbaar te maken, zoals tweedehands winkels, kledingruil-initiatieven of betaalbare circulaire merken. Bovendien zouden we moeten streven naar een systeem waarin eerlijke mode voor iedereen toegankelijk is, niet alleen voor de happy few," aldus Simonis.

We hebben toch al Primark en andere fast fashion-winkels?

Een ander veelgehoord argument is dat Arnhem al ketens zoals Primark heeft, dus waarom zou Shein een extra probleem zijn? GroenLinks ziet dit echter anders: "Dat we al winkels hebben die bijdragen aan het fast fashion-probleem, betekent niet dat we deze situatie verder moeten verergeren. Elke extra fast fashion-winkel is een stap verder weg van onze duurzaamheidsdoelen. Arnhem moet kiezen voor een toekomst waarin we juist ruimte geven aan duurzame, lokale ondernemers die een positieve bijdrage leveren aan onze stad."

GroenLinks Arnhem heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college en vraagt om actie. Hoe kan Arnhem een stad zijn die circulaire ambities nastreeft, terwijl fast fashion winkels zich in de binnenstad vestigen? De toekomst van onze binnenstad moet gericht zijn op duurzaamheid en het ondersteunen van lokale, eerlijke ondernemers.