Waarom stoppen met aardgas?
Veel huizen in Arnhem worden nog verwarmd met de fossiele brandstof aardgas. Dat betekent dat het bij verbranding CO₂ uitstoot en bijdraagt aan klimaatverandering. GroenLinks Arnhem vindt dat we zo snel mogelijk moeten overstappen op duurzame warmte. De overheid wil dat Nederland in 2050 aardgasvrij is, en Arnhem zet daar nu al stappen in. We willen dat iedereen mee kan doen, met oplossingen die eerlijk en betaalbaar zijn. Denk aan betere isolatie, warmtenetten en warmtepompen. Zo maken we Arnhem samen groener en toekomstbestendig.
Wat is een burgerberaad?
Een burgerberaad is een groep inwoners die samen nadenkt over een belangrijk onderwerp. De deelnemers krijgen informatie van experts, gaan met elkaar in gesprek en geven advies aan de gemeenteraad. De adviezen van het burgerberaad tellen zwaar mee bij nieuwe plannen van de gemeente.
Dit burgerberaad gaat over duurzame verwarming. Hoe maken we de overstap haalbaar en eerlijk voor iedereen? Welke oplossingen zien inwoners zelf? En hoe kan de gemeente helpen?
Wie doen er mee?
Het burgerberaad bestaat uit 150 Arnhemmers. Zij worden via een loting geselecteerd. Eerst krijgen 10.000 willekeurig gekozen inwoners een uitnodiging. Uit de mensen die zich aanmelden, wordt een diverse groep samengesteld op basis van leeftijd, opleidingsniveau, geslacht en woonwijk. Zo zorgen we ervoor dat verschillende perspectieven worden meegenomen.
Deelnemers krijgen een vergoeding van 75 euro per bijeenkomst en worden begeleid door onafhankelijke gespreksleiders. Ze bepalen zelf hoe ze hun adviezen opstellen en kunnen experts uitnodigen voor extra informatie.
Hoe worden de adviezen getoetst?
Om ervoor te zorgen dat de adviezen van het burgerberaad bruikbaar zijn, worden ze tussentijds en achteraf getoetst.
- Tussentijdse toetsing: Tijdens het beraad wordt gekeken of de adviezen haalbaar en duidelijk zijn. Experts kunnen uitleggen of een advies juridisch mogelijk is en of het past binnen de plannen van de gemeente. Zo voorkomen we dat adviezen achteraf niet uitvoerbaar blijken.
- Eindtoetsing: Na afloop van het beraad worden de adviezen beoordeeld. De gemeente kijkt of ze uitvoerbaar zijn en wat er nodig is om ze in praktijk te brengen.
De adviezen worden daarna openbaar gemaakt en aangeboden aan de gemeenteraad. De raad neemt deze adviezen serieus en kan er alleen van afwijken als daar een goede reden voor is.
Een duidelijkere naam
GroenLinks en Volt vinden dat de naam “Burgerberaad Klimaat” niet goed past bij de vraag. Het gaat specifiek over verwarming van huizen. Daarom komt er een betere naam die duidelijk maakt waar dit burgerberaad over gaat.
Doe mee!
Binnenkort ontvangen 10.000 Arnhemmers een uitnodiging om mee te doen. Hou je brievenbus in de gaten!
Meer weten? Volg de website van de gemeente Arnhem en onze sociale media voor updates.