Slimmer en schoner reizen
Veel autoritten in Arnhem zijn kort: 40% is minder dan vijf kilometer en 60% korter dan tien kilometer. Deze afstanden kunnen vaak prima per fiets of ov. Daarom investeert Arnhem in
snellere en veiligere fietsroutes en betere busverbindingen. Er komen nieuwe fiets- en voetgangersbruggen tussen Arnhem-Noord en Arnhem-Zuid en handige overstappunten waar je makkelijk kunt wisselen tussen auto, ov en fiets
30 km/u als nieuwe norm
Een lagere snelheid maakt straten veiliger en prettiger. Arnhem voert daarom in de meeste straten 30 km/u als standaard in. Dit leidt tot minder ongelukken en een betere doorstroming, zoals al in andere steden is bewezen. Minder auto’s in woonwijken betekent bovendien meer ruimte voor voetgangers, speelplekken en groen.
Toegankelijkheid is een recht
Niet iedereen kan zonder auto. Het mobiliteitsplan houdt daarom rekening met ouderen, mensen met een beperking en ondernemers. Er komen parkeerhubs aan de rand van de stad en maatregelen om de parkeerdruk in woonwijken te verminderen. GroenLinks heeft met succes de motie "Toegankelijkheid is een recht" ingediend, waardoor de stad samen met ervaringsdeskundigen werkt aan betere toegankelijkheid van het ov en de openbare ruimte.
Raadslid Muriel Simonis: “Mobiliteit stopt niet bij de stoep. Iedereen moet zich vrij en zelfstandig kunnen verplaatsen. Toegankelijkheid is geen luxe, maar een recht.”
Veilig verkeer rond scholen
Veel ouders maken zich zorgen over de verkeersveiligheid bij scholen. Daarom heeft GroenLinks samen met het CDA de schoolzone-plus aanpak voorgesteld. Dit betekent:
- Autovrije 'schoolstraten' tijdens schooltijden
- Waarschuwingen in navigatie-apps
- Extra verkeersmaatregelen rond scholen
Simonis: “Kinderen moeten veilig naar school kunnen. Daarom willen we verder gaan dan alleen schoolzones en écht veilige schoolomgevingen creëren.”
Schonere lucht, minder overlast
Minder autoverkeer betekent schonere lucht, minder geluidsoverlast en een gezondere stad. Ook de parkeerdruk in woonwijken wordt aangepakt. Bewoners krijgen makkelijker een parkeerplek, terwijl bezoekers en forenzen worden gestimuleerd om buiten het centrum te parkeren. GroenLinks zet ook in op innovatieve verkeersmaatregelen, zoals plantenbakken en wegmarkeringen, die snel en effectief de verkeersveiligheid kunnen verbeteren.
Raadslid Simonis: “Na jaren waarin de auto vaak voorrang kreeg, geven we nu voetgangers, fietsers en ov-reizigers meer ruimte. Zo maken we Arnhem duurzamer, veiliger en gezonder.”
Het Duurzaam Mobiliteitsplan is opgesteld in samenwerking met inwoners, ondernemers en organisaties en sluit aan bij de wens van veel Arnhemmers: een stad die veilig, bereikbaar en groen is.