Deze zomer verdwijnt de evacuatieplaquette op de hoek van de Apeldoornsestraat om gerestaureerd terug te komen met een opvallend lichte tegel. Tegelijk wordt deze periode het fundament gelegd voor een nieuw kunstwerk van Ruud-Jan Kokke, als aanvullend evacuatiemonument vlakbij tussen de singels. Na onthulling van dit beeld ‘Vlucht’ (zie impressie) op 15 september is het beschikbaar voor dagelijkse bezinning; jaarlijks gezamenlijk stilstaan gebeurt op 16 september bij de herdenking van de slag om Arnhem.

De komst van het nieuwe beeld voorziet in een grote behoefte, is aangezwengeld met een amendement uit de gemeenteraad en besloten met de omwonenden, de evacuees, het Rode Kruis en de makers van plaquette en beeld. Het kunstwerk ‘Vlucht’ van Kokke bestaat uit naar boven gestapelde letters die het woord “vlucht” vormen en de haast, chaos, stress en angst vertegenwoordigen die Arnhemmers destijds ondergingen tijdens de evacuatie. Het ontwerp hoort in het lint van de witte klassieke beelden van Lauwersgracht tot aan het Willemsplein en wordt met twee nieuwe luisterpunten opgenomen in de Airbornewandelroute.

GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders: "De evacuatie had en heeft een ontzettend grote impact op heel veel Arnhemmers. Het is een ingrijpend onderdeel van de gevolgen van de oorlog in Arnhem. Het is daarom goed dat er met dit aanvullend evacuatiemonument op een toegankelijke plek dagelijks stilgestaan kan worden bij de evacuatie van Arnhem en de Betuwe."