De behoefte van verschillende Arnhemmers is divers. De aanpak van zorg moet daarom flexibel zijn, zodat deze aangepast kan worden aan behoeftes van verschillende doelgroepen en situaties. Daarbij vertrouwen we op de professionals, maar op dit moment komen zij om in de administratie.  Marktwerking in de zorg is te ver is doorgeschoten. GroenLinks wil een zorgsector zonder markt, want zorg is geen markt. We stellen samenwerking tussen zorgorganisaties en zorgprofessionals voorop, waarbij niet de laagste prijs, maar de kwaliteit leidend moet zijn.

Zo gaan we dat doen: 

  • Vertrouwen als basis. We gaan uit van vertrouwen in mensen in plaats van regels en controle. GroenLinks wil stoppen met nodeloze administratie en controledrift. Zo krijgen de zorgprofessionals meer ruimte om daadwerkelijk voor mensen te zorgen. 
  • Toegankelijkheid zorg en voorzieningen. Goede zorg en sociale voorzieningen moeten laagdrempelig en toegankelijk te zijn. GroenLinks zet daarom in op het toegankelijk houden van sociale voorzieningen en heeft daarbij extra aandacht voor taalachterstanden, digitale vaardigheden en laaggeletterdheid.
  • Passende zorg. Zorg- en welzijnswerk wordt op een manier aangeboden die past bij de diversiteit van de Arnhemmers. Welzijn en zorg moeten inclusief zijn, zij mogen niet tot verdere uitsluiting en armoede leiden.
  • Preventie. Een goede gezondheid begint bij gezond leven en daarmee het voorkomen dat je zorg nodig hebt. Bijvoorbeeld door een zinvolle dagbesteding, een groene leefomgeving, schone lucht, gezond eten en sociale cohesie in de wijk. GroenLinks zet in op een sterk preventief beleid voor het verkleinen van gezondheidsachterstanden, eenzaamheid en armoede onder Arnhemmers. 
  • Ouderen. Maar liefst 94% van de Nederlandse ouderen woont thuis. GroenLinks wil de zorg in Arnhem daarom ‘dichterbij’ organiseren. 
  • Suïcidepreventie. Na een stadsgesprek over suïcidepreventie, georganiseerd door GroenLinks-leden in 2020, is dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad gekomen. Inmiddels is er een aanpak in het voorkomen van zelfdoding. Hierbij willen we speciale aandacht vragen voor een aanpak om suïcide onder jongeren tegen te gaan, waarbij we jongeren zelf actief betrekken bij het opstellen en uitvoeren van deze aanpak.
  • Cliëntondersteuning. Er komt meer onafhankelijke cliëntondersteuning in de zorg. Cliëntondersteuners begeleiden (jonge) inwoners bij het vinden van hun weg in het hulpaanbod. 

De zorg is een groot onderwerp voor de gemeente. Daarom hebben we er nog meer plannen voor. Lees ze allemaal hieronder in het volledige programma.