GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders: “GroenLinks en PvdA maken zich grote zorgen over deze groep mensen. Daarom vragen we het Arnhemse college onder meer of ze bereid zijn met bijvoorbeeld wijkteams, de Politie en zorginstellingen te zoeken naar mogelijkheden voor psychisch kwetsbaren om in sommige gevallen toch naar buiten te kunnen, bijvoorbeeld met een verklaring van een arts, het wijkteam of een therapeut?”

De avondklok, waarover vandaag de Tweede Kamer een besluit lijkt te moeten nemen, dreigt psychisch kwetsbaren harder te raken. Problemen kunnen verergeren. Denk hierbij aan angst- en paniekklachten, ernstigere vormen van depressie, maar ook aan het risico op automutilatie en suïcide. De mogelijkheid om bijvoorbeeld naar steunfiguren te kunnen tijdens aanvallen en andere acute momenten, zorgt ervoor dat deze groep zich nog enigszins drijvend weet te houden tijdens deze pandemie. Ook preventieve handelingen en copingsmechanismen, zoals hardlopen en wandelen, bieden deze groep verlichting in iets dat zelfs in normaler tijden al moeilijk dragen is.

GroenLinks en PvdA maken zich grote zorgen over deze groep. Niet omdat we denken dat deze groep zich niet aan de maatregelen zal houden wanneer het kabinet hiertoe besluit. Juist deze angstig aangelegen groep is toch al niet geneigd is de grenzen van de regels op te zoeken, uit angst voor verergering van diens persoonlijke aangelegenheden. Maar wel om de noodzaak voor sommigen om in elk geval de mogelijkheid te hebben naar buiten te gaan wanneer het niet goed gaat. Voor bijvoorbeeld jongeren die teveel prikkels krijgen kan het belangrijk zijn naar buiten te kunnen.

Mark Coenders en Ria de Vries van GroenLinks en PvdA stelden daarom het college de volgende vragen:

1. Herkent het college de hierboven beschreven signalen en in hoeverre houdt het college hier zicht op?
2. Heeft het college hiervoor al maatregelen (in voorbereiding) En zo ja, wat zijn deze?
3. Is het college bereid met betrokkenen (wijkteams, boa’s, de Politie, zorginstellingen) te zoeken naar mogelijkheden voor psychisch kwetsbaren om in sommige gevallen toch naar buiten te kunnen, bijvoorbeeld met een verklaring van een arts, het wijkteam of een therapeut?
4. Is het college bereid met het Rijk in gesprek te gaan over de gevolgen van een avondklok voor psychisch kwetsbaren en mogelijke maatregelen om deze gevolgen te beperken?

Normaal worden vragen binnen vier weken beantwoord. Mogelijk dat dit door de snelle ontwikkelingen nu eerder gebeurt.