Tijdens de jaarlijkse viering van Keti Koti in Park Zypendaal benadrukte burgemeester Ahmed Marcouch de diepe betrokkenheid van Arnhem bij het koloniale slavernijverleden. “Het Arnhemse stadsbestuur was actief en rechtstreeks betrokken bij een onmenselijk economisch systeem gebaseerd op slavernij en de handel in slaafgemaakten,” aldus Marcouch. “Daarvoor bied ik, namens het stadsbestuur van de gemeente Arnhem, de nazaten mijn diep doorvoelde excuses aan.”
Erkenning en Herstel
Uit het onderzoek van Erfgoed Gelderland, dat in opdracht van de gemeente Arnhem werd uitgevoerd, blijkt dat het Arnhemse stadsbestuur medeverantwoordelijk was voor het koloniale handelssysteem en de slavernij. De gemeente ziet excuses als de enige gepaste stap om dit verleden te erkennen. Voor GroenLinks Arnhem is deze erkenning cruciaal. Wij vinden het essentieel dat we onze geschiedenis onder ogen zien, hoe pijnlijk ook, en stappen zetten richting herstel.
Burgemeester Marcouch sprak ook over de zichtbare herinneringen aan deze geschiedenis in het dagelijks leven, zoals het glas-in-lood raam in zijn werkkamer dat tot slaaf gemaakte jongens afbeeldt. Dit onderstreept volgens ons het belang van blijvende bewustwording en educatie over ons slavernijverleden.
Samen Werken aan een Gelijke Toekomst
Barbara Esseboom, voorzitter van Stichting Comité 30 juni – 1 juli Arnhem, noemde de excuses een belangrijk en emotioneel moment. “Het bevestigt en erkent dat wat er toen gebeurde echt verkeerd was. Nu kunnen we beginnen met herstel.” GroenLinks Arnhem deelt deze visie. Wij geloven dat dit een keerpunt is richting een inclusieve samenleving waarin discriminatie en uitsluiting geen plaats hebben.
Oproep tot Nationale Feestdag
Wethouder Inclusie Maurits van de Geijn pleitte ervoor om 1 juli, de dag van de afschaffing van de slavernij, tot een nationale feestdag te maken. Dit idee wordt volledig ondersteund door GroenLinks Arnhem. Wij zien het als een belangrijke stap om jaarlijks de vrijheid en gelijkheid voor iedereen te vieren.
Herdenkingsjaar en Verdere Acties
Het afgelopen herdenkingsjaar, dat eindigt met de Keti Koti maand 2024, stond in het teken van bewustwording en educatie. Belangrijke initiatieven waren onder meer de benoeming van Marilyn A-Kum als eerste Arnhemse Coördinator Discriminatie en Racisme, en het onderzoek naar de sporen van slavernij in Arnhem. Daarnaast zijn er regelingen getroffen voor inwoners die hun achternaam willen veranderen vanwege een link met het slavernijverleden, komt er een slavernijmonument, en worden nieuwe straten vernoemd naar vrouwelijke activisten tegen racisme en discriminatie.
GroenLinks Arnhem is trots op deze stappen en blijft zich inzetten voor een inclusieve en rechtvaardige stad. Samen bouwen we aan een toekomst waar iedereen zich thuis voelt en gelijke kansen krijgt.