Formatie
Onder leiding van formateur Paul Smeulders hebben GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren, PvdA en Volt de afgelopen weken gesproken over het vormen van een coalitie. Namens GroenLinks waren Cathelijne Bouwkamp en Mark Coenders de onderhandelaars. Met de afspraken willen de partijen de huidige crises aanpakken. In een onrustige wereld staat ook Arnhem namelijk voor belangrijke beslissingen. De klimaatcrisis, de wooncrisis en de kloof tussen arm en rijk vragen allen om oplossingen. Daarom gaat de coalitie de komende jaren, vol overtuiging, samen met de stad werken aan een toekomstbestendig Arnhem.
Een duurzaam Arnhem
Onlangs riepen we in Arnhem de klimaatnoodtoestand uit. We zijn doordrongen van het feit dat we niet door kunnen gaan op oude voet: een fundamentele verandering is noodzakelijk. Daarom vullen we het Arnhemse Klimaatfonds met nog eens 15 miljoen euro. Bij alles wat we doen, is het streven naar duurzaamheid en brede welvaart ons uitgangspunt. In 2024 komt er een Dutch Green Week. Een evenement waar we in Arnhem laten zien wat er allemaal mogelijk is op gebied van onder andere groen, energie en klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulariteit.
Voor de stijgende energiekosten op korte termijn krijgen Arnhemmers die de energierekening niet kunnen betalen inkomensondersteuning, in de vorm van een wintertoeslag. We stellen daarvoor een energiearmoedefonds van 10 miljoen euro in. Tegelijkertijd bieden we oplossingen voor de langere termijn. Ook het isoleren van woningen heeft prioriteit. Daarom komt er een Arnhems isolatieprogramma.
Een groen Arnhem
In Arnhem gaat het groene karakter radicaal versterkt worden. In samenspraak met een aantal wijken hebben we de afgelopen periode wijkgroenagenda’s gemaakt. De komende jaren breiden we dat uit. We gaan de leefomgeving van planten en dieren verbeteren en vergroten, bijvoorbeeld door het versterken van de ecologische hoofdstructuur. Ook komt er een klimaatadaptatiefonds van 12,5 miljoen. Daarmee zetten we de succesvolle Arnhemse Strategie Klimaatadaptatie door.
In de verdeling van de schaarse ruimte op straat komt eerst de voetganger, dan de fietser, dan het openbaar vervoer en vervolgens pas de auto. En om de mobiliteit van minima te vergroten, wordt het met de Gelrepas mogelijk om voor één euro met het openbaar vervoer te reizen.
Een kansrijk Arnhem
In Arnhem zijn we solidair met elkaar. We stimuleren onze inwoners om aan het werk te gaan en ondersteunen hen bij het vinden van een betaalde baan. Als dit niet lukt, of als dat onvoldoende inkomen oplevert, bieden we hulp. Elke Arnhemmer moet kunnen rondkomen.
In Arnhem is de woningnood erg hoog: er is een woningcrisis. Daarom willen we meer betaalbare woningen in Arnhem. Hiervoor nemen we een aantal maatregelen. We bouwen meer woningen en de helft van deze woningen valt in de betaalbare categorie. Minimaal 30 procent van de woningen is een sociale corporatiehuurwoning. Er komt een stadsontwikkelfonds van 10 miljoen om onze ambities te kunnen realiseren. Woningen bouwen we bij voorkeur via inbreiding en dus binnen de bestaande stad. Bouwen in natuurgebieden, parken en ander bestemd groen is uitgesloten. We voeren verhuurdersvergunningen in, zodat malafide of discriminerende verhuurders kunnen worden aangepakt.
In Arnhem is er een groeiende tweedeling. Om die tweedeling op tegen te gaan is de gemeente in 2020 met de Arnhem-Oost aanpak gestart. Deze aanpak krijgt een extra impuls. Zo wordt er jaarlijks 1,5 miljoen euro en eenmalig 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Arnhem-Oost aanpak. Ook krijgen leerlingen op scholen in Arnhem-Oost krijgen de komende jaren gratis gezonde schoolmaaltijden. En we investeren in duurzame schoolgebouwen.
Verbonden Arnhem
GroenLinks wil een stad waar je kan zijn wie je bent. Waar geen plek is voor uitsluiting, racisme en discriminatie. Samen zorgen we ervoor dat iedereen zich in Arnhem thuis voelt. Als coalitie investeren we in een vrijer Arnhem en zijn we antiracistisch. Er komt extra budget voor het actieplan Vrij zijn in Arnhem.
Kunst en cultuur verbinden Arnhemmers en maken de stad mooier en aantrekkelijker. Daarom investeren we in cultuurprogrammering, cultuur in Arnhem Zuid en de vestiging van de Jacobiberg in Arnhem Zuid.
We investeren in moderne en betrouwbare gemeente door onder meer extra budget voor digitalisering. Daarnaast komt er extra budget voor de gemeenteraad en het lokale mediafonds.
De kandidaat-wethouders namens GroenLinks
De nieuwe coalitie draagt zeven wethouders voor, waaronder twee vanuit GroenLinks. GroenLinks draagt met Cathelijne Bouwkamp en Paul Smeulders twee topkandidaten voor.
Cathelijne Bouwkamp (1972) is sinds 2018 wethouder namens GroenLinks. Ze was daarvoor fractievoorzitter van GroenLinks. Ze vervulde diverse banen in de culturele sector en was manager van een opleidingsinstituut. Daarna werkte ze als adviseur wonen bij een adviesbureau en als beleidsadviseur bij ArtEZ. Ze gaat zich de komende jaren bezighouden met Stedelijke Ontwikkeling, Groen, Duurzaamheid en Cultuur. Bouwkamp: “De beweging die we de afgelopen jaren hebben ingezet voor een eerlijke en groene stad is de komende jaren hard nodig. Met linkse, groene en progressieve coalitieakkoord gaan we daar keihard mee door!”
Paul Smeulders (1987) heeft de afgelopen maanden tijdens de coalitievorming de rol van formateur op zich genomen. Paul Smeulders was lid van de Tweede Kamer, waar hij aan de wieg stond van het Volkshuisvestingsfonds. Daarvoor was hij wethouder van Financiën, Duurzaamheid en Grondzaken in zijn geboortestad Helmond en fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten van Noord-Brabant. Ook werkte hij zeven jaar voor Natuurmonumenten. Hij gaat zich de aankomende 4 jaar bezighouden met financiën, wonen en vluchtelingen. Smeulders: “Ik ben de afgelopen maanden enorm fan geworden van Arnhem; een prachtige groene stad met fijne mensen. Met het donkergroene en superprogressieve coalitieakkoord gaan we deze mooie stad de komende jaren nog mooier maken.”
De GroenLinks fractie is erg enthousiast over de twee kandidaat-wethouders en hebben veel vertrouwen in het werk dat zij de aankomende 4 jaar gaan uitvoeren.