GroenLinks vindt dat Arnhem er in is geslaagd de wetswijziging voor de wet Werk en Bijstand zacht te laten landen. Maar de fractie maakt zich ook zorgen. Zo blijkt een beslagvrije voet bij mensen die maatregelen krijgen opgelegd juridisch niet mogelijk. Wel kunnen in bijzondere gevallen de maatregelen worden beperkt tot nihil. “Essentieel is erop toe te zien dat dit in de praktijk ook gedaan wordt. Bij de uitwerking van de verordening willen we hier scherp op letten” zegt Mark Coenders.

Een andere zorg is de tegenprestatie. “Wij geloven in het positief benaderen van mensen,” vervolgt Coenders, “bijna niemand zit vrijwillig in de bijstand. Mensen willen graag aan het werk en doen daarvoor hun uiterste best.” GroenLinks vindt het eisen van een tegenprestatie daarom ongepast en onnodig stigmatiserend. Het ziet ernaar uit dat dit verplicht is, maar de fractie ziet veel meer in een vrijwillige tegenprestatie, die overigens al door velen met enthousiasme wordt geleverd. Hopelijk komt de gemeente tot een ander inzicht. De fractie volgt de ontwikkelingen op de voet.

GroenLinks pleit ook voor het opnemen van een definitie van verdringing, zoals voorgesteld door de SP. Hoewel de definitie meer zegt dan geen definitie, blijft er nog een grijze ruimte over. Het belangrijkste is dat verdringing wordt tegengegaan, zodat niemand in de bijstand wordt ingezet voor werkzaamheden die normaal gesproken betaald worden of voor taken die zijn wegbezuinigd bij de overheid.