'We staan hier niet zomaar, we hebben te maken met de grootste wooncrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Als je een sociale huurwoning zoekt is het bijna onmogelijk: wachttijden tot wel 14 jaar lang. Als je dan denkt, ik wil een woning in de vrije sector huren, heb je te maken met huren die gestegen zijn tot recordhoogten. De laatste 10 jaar, sinds Mark Rutte aan de macht is, de gemiddelde huur met 35% gestegen. Als je dan een koopwoning wilt kopen, is dat helemaal onbereikbaar. Want we hebben te maken met de hoogste koopprijzen aller tijden, tot gemiddeld wel € 410.000.

Toen ik een paar jaar geleden actief werd in de politiek, deed ik dat omdat ik geloofde in verandering, omdat ik geloof in de kracht en noodzaak van politiek. Maar de andere kant van de kracht en noodzaak van politiek, is dat dit ook kan leiden tot verslechtering. En dat is precies wat er is gebeurd de afgelopen jaren met rechtse regeringen. Want dit is geen natuurverschijnsel: dit heeft te maken met politieke keuzes. Dit zijn rechtse politieke keuzes die de woningmarkt verziekt hebben. Als je kijkt naar de afgelopen tientallen jaren hebben we te maken met het opleggen van de verhuurdersheffing, het afschaffen van het ministerie van Volkshuisvesting. En we hebben te maken met het opleggen van het kraakverbod. Ongelofelijke beslissingen die ervoor gezorgd hebben dat beleggers de macht gekregen hebben op onze woningmarkt.

Maar we kunnen het veranderen, dat is het goede nieuws. We kunnen het veranderen als we samen de schouders eronder zetten. Want ik geloof nog steeds in de kracht en noodzaak van politiek. Ik geloof nog steeds dat zoals jullie hier staan, zoals ze in Amsterdam stonden, zoals ze in Rotterdam stonden, zoals we in Groningen gaan staan, in Tilburg; dat dat een signaal is wat aan gaat komen. Wat gaat zorgen voor verandering. En dat is keihard nodig.

En er zijn ook mogelijkheden. We moeten de verhuurdersheffing meteen terugdraaien. We moeten zorgen dat we huurders beter gaan beschermen. Geen flexibilisering meer, maar vaste contracten. En we moeten meer en vooral eerlijker bouwen. Niet alleen maar bouwen, bouwen, bouwen, maar eerlijker bouwen. En niet zoals D66 Amsterdam zegt zonder keukens en balkons. Maar woningen waar je goed kan opgroeien, waar je goed kan wonen.

En het goede nieuws is ook dat we lokaal ook dat soort maatregelen kunnen nemen. In Arnhem zorgen we dat we meer betaalbare sociale huurwoningen gaan bouwen. We gaan een woonplicht opleggen zodat beleggers niet meer winst kunnen maken met onze woningen. En dat is precies wat onze taak is, met ons allemaal.

Zoals we hier staan kunnen we zorgen voor verandering. We moeten ook zorgen dat we die rechtse regeringen gaan wegstemmen. De komende jaren moeten we zorgen dat we een links geluid laten horen wat zorgt voor die verandering op de woningmarkt. Wat zorgt voor echte volkshuisvesting. Te beginnen 16 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen. Want als ze het in Den Haag niet kunnen regelen en als we rechtse regeringen hebben die de woningmarkt verzieken dan moeten we zorgen dat we vanuit de steden die veranderingen gaan bewerkstelligen. Samen kunnen we dat. Voor betaalbaar wonen, voor eerlijk wonen; voor echte volkshuisvesting.'

Mark Coenders tijdens het Woonprotest in Arnhem (24 oktober 2021)

 

“ De komende jaren moeten we zorgen dat we een links geluid laten horen wat zorgt voor die verandering op de woningmarkt. Wat zorgt voor echte volkshuisvesting. ”