(door Joke van Wensem) In antwoord op kritische vragen uit de gemeenteraad, ook van GroenLinks, organiseerde de gemeente op 20 april 2015 een fietsexcursie bomenbeheer. Van GroenLinks stapten raadslid Tobias de Groot en zijn secondanten Joke van Wensem en Gerda Hendriks op de fiets. De reis ging van de Baroktuin en de Thomas a Kempisweg, via de Huijgenslaan, Marslaan, VrijNederlandstraat, Stadhoudersstraat, Van Oldenbarneveldtstraat naar het Lauwersgrachtpark, met de oudste populier in de stad.

Onderweg leerden we dat de gemeente Arnhem zo’n 41.000 bomen telt. De gemeente snoeit en controleert deze bomen regelmatig. De gemeente kapt een boom als deze een gevaar voor de omgeving is. Of als de overlast van een boom voor bewoners groot is en de boom ‘gemist’ kan worden, bijvoorbeeld omdat er naast of achter de boom ook nog anderen staan. Kappen en verwijderen van een volwassen boom is een kostbare zaak. De gemeente maakt daarom altijd een grondige afweging voordat tot kap wordt besloten.

Bomenbeheer in een stad is een vak apart, zeker als u zich voorstelt dat u maar iets meer van de helft van de boom ziet. De andere helft bevindt zich onder de grond, in de vorm van een enorm wortelstelsel. Die wortels groeien tussen alle kabels, leidingen en rioolbuizen door en hebben, om de boom goed te laten groeien, goede grond nodig. Veel grond onder straten is verdicht, en bij het planten van nieuwe bomen moet er dan nieuwe geschikte grond worden aangebracht. Bij het planten van bomen zitten de kosten niet in de boom, maar in het geschikt maken van de standplaats van de boom, vooral in de grond.

Tijdens de excursie werden verschillende dilemma’s van het bomenbeheer zichtbaar gemaakt. Wanneer ga je een verouderde bomenlaan vervangen? Plant je bomen weer aan weerzijden van de weg of geeft je ze meer ruimte in een middenberm? Ga je na achterstallig onderhoud toch nog dunnen als de bomen al volwassen zijn? Leidraad van de gemeente is dat bomen gezond en groot moeten kunnen groeien. Daarvoor hebben ze licht, water, gezonde grond en veel ruimte nodig. En kapt de gemeente soms bomen om andere bomen een betere kans te geven.

Tijdens de fietsexcursie bleek dat de betrokken gemeentemedewerkers hun vak met veel kennis en liefde uitvoeren. Er zal altijd discussie blijven over de kap van bomen op verzoek van bewoners van de stad, maar het is duidelijk dat deze beslissingen niet lichtvaardig worden genomen.

De excursie eindigde in het park achter Musis Sacrum. Daar staat een indrukwekkende monumentale populier. Een enthousiaste voorbijganger wist hem onmiddellijk voor ons aan te wijzen. Wat de betekenis van bomen in de stad nogmaals onderstreepte.