Drie studenten – Anneloes, Livvy en Aicha – onderzochten dit in opdracht van GroenLinks Arnhem en raadslid Muriël Simonis. Vanuit Dazo brachten zij in kaart hoe voedselverspilling in het Spijkerkwartier verder kan verminderen.
Wat gaat al goed en wat kan beter?
Het onderzoek laat zien dat het Spijkerkwartier al veel duurzame projecten heeft. Maar er zijn ook verbeterpunten. Zo kunnen buurtinitiatieven en supermarkten beter samenwerken en weten veel bewoners nog niet hoe ze zelf een bijdrage kunnen leveren.
Raadslid Muriël Simonis vindt circulair voedsel erg belangrijk: "Het Spijkerkwartier heeft al veel duurzame initiatieven, maar samenwerken is soms een uitdaging. Circulair voedsel helpt om Arnhem groener en socialer te maken. Dit onderzoek laat zien waar kansen liggen. De studenten hebben geweldig werk geleverd en kwamen met slimme ideeën om verspilling tegen te gaan!"
Drie ideeën om voedselverspilling te verminderen
Uit het onderzoek kwamen drie belangrijke verbeterpunten:
✅ Betere samenwerking tussen supermarkten en initiatieven
Voedseloverschot kan slimmer worden herverdeeld. Zo komt eten dat overblijft sneller bij de juiste mensen terecht.
✅ Meer bekendheid voor no-waste projecten
Niet iedereen weet dat er in de wijk al duurzame initiatieven zijn. Door hier meer over te vertellen, kunnen meer mensen meedoen.
✅ Bewoners betrekken
Via buurtbijeenkomsten en sociale media kunnen bewoners makkelijker meedenken en meedoen.
Wat gebeurt er nu?
Het onderzoek is afgerond, maar dit is pas het begin. Drie nieuwe studenten van de HAN pakken het vervolg op en werken verder aan de ideeën.
💡 Kan het Spijkerkwartier een voorbeeld worden voor de rest van Arnhem?
Dat zou heel goed kunnen! Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk samenwerken is en hoe we samen minder voedsel kunnen verspillen. GroenLinks Arnhem blijft zich hiervoor inzetten.
Wil jij meedenken of heb je een goed idee om voedselverspilling in Arnhem tegen te gaan? Laat het ons weten! Samen maken we Arnhem groener en socialer.