Met de invoering van de Participatiewet kunnen mensen niet meer in de sociale werkvoorziening instromen. Het idee van de wet is dat zo veel mogelijk mensen bij reguliere werkgevers aan de slag gaan. Het college in Arnhem is vooralsnog geen voorstander van het organiseren van een nieuwe vorm van beschutte werkplekken voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zij gaan er van uit dat ook deze mensen bij reguliere werkgevers aan de slag kunnen. GroenLinks vindt het echter belangrijk dat beschut werk in Arnhem mogelijk blijft. Zij hebben daarom het college gevraagd nogmaals te onderzoeken of beschut werken mogelijk kan blijven. Raadslid Mark Coenders: “We willen niet dat een grote groep kwetsbare mensen langs de zijlijn komt te staan en niet meer de kans krijgt om naar vermogen hun steentje bij te dragen.”
Gemeenten hebben met de nieuwe Participatiewet vanaf 1 januari de mogelijkheid om een nieuwe vorm van beschut werk te organiseren. Dit is bedoelt voor mensen die door hun beperking zoveel begeleiding en aanpassing van de werkplek nodig hebben, dat niet van een reguliere werkgever mag worden verwacht dat hij deze mensen in dienst neemt. Van bedrijven wordt verwacht dat zij hun houding wijzigen, maar soms zijn de benodigde aanpassingen te groot. Mark Coenders: “We hebben het vaak over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar er is ook sprake van een arbeidsmarkt met afstand tot mensen. Voor veel mensen zijn beschutte werkplekken de enige gezonde, prettige en veilige manier van werken. Reguliere bedrijven kunnen dit niet altijd organiseren.”
In het coalitieakkoord ‘Met de stad’ is aangegeven dat er beschutte werkplekken moeten blijven bestaan. GroenLinks heeft daarom de wethouder tijdens de raadsvergadering gevraagd of het college nogmaals wilt kijken naar het mogelijk blijven maken van deze werkplekken in Arnhem. Zo kan de gemeenteraad nog voor het invoeren van de Participatiewet besluiten om al dan niet een nieuwe vorm van beschut werk te organiseren.