Goed nieuws! Arnhem scheldt schulden van inwoners met schulden in één klap kwijt! Raadslid Marie José Navis: "GroenLinks wilde dat de gemeente Arnhem meer dan goede voornemens bedacht voor 2020. Want inwoners met schulden hebben hulp nodig, niet nog meer schulden. Daarom dienden wij afgelopen jaar de motie ‘meer schulden voorkomen’ in samen met andere partijen. Hierdoor scheldt de gemeente Arnhem per 2020 voor vele Arnhemmers schulden kwijt. Op die manier begint het jaar voor vele Arnhemmers met minder stress en meer ruimte voor oplossingen!"

Op dit moment staan er nog 1.145 vorderingen uit. Die worden met het nieuwe beleid dat in 2020 kwijtgescholden. Dit betreft in totaal 2,3 miljoen euro. De nieuwe regels richting op mensen die na 3 jaar nog geen niet van hun schulden af kunnen komen. Daarnaast richt de nieuwe aanpak zich op een oplossing om onnodige schulden verder op te laten lopen en dus meer schulden te voorkomen.

Dat houdt ook in dat de gemeente Arnhem bij nieuwe schulden passende hulp biedt in vorm van een betalingsregeling of meer ruimte om de schulden af te betalen.

Daarnaast verzoekt onze motie ook om een maatregel die ervoor moet zorgen dat mensen bij een bijstandsuitkering 95 procent overhouden als hun schuld bij de gemeente daarmee wordt verrekend. Op dit moment hanteert de gemeente Arnhem nog een norm van 92,5 procent. Dat zal in 2020 dus ook veranderen! En daarmee lopen wij voor op landelijk beleid dat naar verwachting pas in 2021 de praktijk wordt.

Ook worden de incassokosten verlaagd. Op dit moment zijn incassokosten een percentage van de opgelopen schuld. Deze kosten kunnen oplopen tot 700 euro, maar zal in het nieuwe beleid niet meer dan 75 euro bedragen. Daarnaast brengt de gemeente Arnhem volgend jaar geen wettelijke rente meer in rekening over de schulden.