"Een oplettende wethouder zei aan het begin van deze periode: er waait een groene wind in het stadhuis. En GroenLinks merkt dat deze nog steeds waait. In dit stadhuis en op heel veel plekken in Arnhem en Nederland.

Maar terwijl wij hier zitten, zijn in Glasgow regeringsleiders met elkaar te praten over de aanpak van klimaatverandering. Met als belangrijkste doel: de opwarming van de aarde beperkt houden tot maximaal 1,5 graad. Er staat veel op het spel, want er is weinig tijd te verliezen. Om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen, moeten we zo snel mogelijk stoppen met het uitstoten van broeikasgassen.

En er is een nieuwe generatie, de klimaatgeneratie, die een groene wind eist, die echte actie wil. Die zich laat horen. In de politiek lijkt de koers bij te draaien. Maar het gaat te langzaam, het is te weinig en Den Haag blijft liever ronddraaien in eigen gelijk, uitsluiten van partijen en relletjes, dan de grootste crisis die we kennen aan te pakken.

Waar sommigen riepen dat we niet het beste jongetje van de klas moeten willen zijn, worden we nu bijna de klas uitgestuurd. Zo weigerde Rutte in eerste instantie een handtekening te zetten onder de verklaring om eind 2022 te stoppen met het geven van geld aan fossiele projecten. Een verklaring die al door meer dan 25 landen, waaronder de VS en Canada, wél gesteund werd. Gelukkig was daar afgelopen weekend de Klimaatmars en ging de regering alsnog overstag. Actievoeren helpt.

Er lijkt constant een rem te zitten op daden vanuit Den Haag of doordat partijen klimaatmaatregelen groene gekte noemen. Dit terwijl de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker beginnen te worden. Nog nooit was klimaatverandering zó zichtbaar, op zoveel plekken op de wereld: van de bosbranden in Australië tot de overstromingen in Europa.

‘Kinderen die nu worden geboren zullen tijdens hun leven gemiddeld zeven keer vaker worden blootgesteld aan hittegolven dan mensen die zijn geboren in 1960. Zij zullen ook gemiddeld tweemaal zoveel bosbranden meemaken, 2,6 maal meer perioden van droogte, 2,8 maal meer overstromingen, 1,5 maal meer tropische cyclonen, en bijna driemaal zoveel mislukte oogsten als mensen die zestig jaar geleden zijn geboren.’

Ongelofelijke cijfers. Maar er is ook goed nieuws. De oplossingen zijn er. Het draagvlak ook. Als we nu ingrijpen, kunnen we de ergste gevolgen van klimaatverandering voorkomen. En als de verandering niet uit Den Haag komt, organiseren we die van onderop. Waar de regering blijft treuzelen, nemen wij in heel Nederland het heft in eigen handen. Om de wooncrisis aan te pakken, ongelijkheid tegen te gaan en échte stappen te zetten om de klimaatcrisis te bestrijden. Ook in Arnhem. Ook deze raadsperiode.

Terugblik periode

Klimaat

De afgelopen jaren investeerden we meer dan ooit in de aanpak van klimaatverandering. Door slim samenwerken is het klimaatfonds van € 10 miljoen ruim € 100 miljoen waard geworden. We hebben de strengste milieuzone die bijdraagt aan betere luchtkwaliteit. We zijn aan de slag met het van het gas af helpen van complete buurten. Heel snel zijn aan de skyline van de stad vier windmolens te zien, mogelijk gemaakt door de steun van heel veel inwoners.

Arnhem loopt voorop als het gaat op het gebied van klimaatadaptie. Met onze aanpak zorgen we voor het verminderen van de effecten van hittegolven, wateroverlast door extreme regenbuien en droogte. Door bijvoorbeeld meer klimaatadaptief bouwen en klimaatbestendige inrichting van de buitenruimte. We zorgen voor een nog groenere stad. En we hebben het eerste Arnhemse bomenplan vastgesteld: voor meer bomen en betere bescherming van bomen.

Sociale zaken

Ondanks dat het Rijk steeds maar niet lijkt te willen leren van vorige vluchtelingencrisissen, zijn vluchtelingen welkom in Arnhem. Ook nu er weer meer vluchtelingen veiligheid zoeken in Nederland, zorgen wij voor noodopvang.

We zijn doorgegaan met investeren in de armoedeaanpak. Niet alleen het budget is hoger dan ooit. We bereiken ook meer mensen, bijvoorbeeld door de uitbreiding van de groep die voor de Gelrepas in aanmerking komt. En we brachten de kwijtschelding voor de afvalstoffenheffing volledig terug. Mensen met schulden helpen we veel effectiever en sneller met de vroeg eropaf-methode. En we helpen meer mensen dan ooit aan het werk.

Wonen

Naast de klimaatcrisis hebben we ook te maken met de grootste wooncrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Het krijgen van woning, laat staan een betaalbare woning, is bijna onmogelijk voor heel veel Nederlanders.

Ook daarin zorgen we lokaal voor verandering, ondanks de rechtse tegenwind. Zo voeren we binnenkort in Arnhem een woonplicht in, zodat beleggers woningen niet kunnen kopen en doorverkopen. Hiermee pakken we speculanten aan. We sloten een woondeal met het Rijk vor meer woningen. We werken keihard aan meer sociale huurwoningen in onze nieuwbouwplannen. En we verkopen geen sociale huurwoningen meer aan beleggers.

Coronacrisis

Ondanks de coronacrisis, die ons nog steeds in onze greep houdt, konden we blijven investeren in de stad. Met ondernemers en andere inwoners zorgden we ervoor dat de stad bleef bruisen. We investeerden met de Herstelagenda in onder meer de openbare ruimte en meer werk.

Arnhem Oost

Met de Arnhem Oost-aanpak werken met een langjarig integraal stadsvernieuwingsprogramma aan de leefbaarheid in 5 kwetsbare wijken in Arnhem. Voor het tegengaan van armoede, meer werk, betere kansen in het onderwijs, kwalitatief goede woningen en een groene, veilige openbare ruimte. Het tegengaan van de tweedeling in Arnhem is een van de grootste opgaven van de komende jaren. Met de Arnhem Oost-aanpak zetten we een volgende brede stap.

Oplossingen voor lange termijn

Bijzonder is ook dat deze periode langjarige dossiers worden opgepakt en vaak opgelost. Zo hebben we eindelijk een toekomstbeeld voor de haven, besloten we over het opknappen van ons grootste buitenkunstwerk en is er onlangs een akkoord gekomen waardoor woningbouw in het Gashouderskwartier mogelijk wordt. Taakstellingen en bezuinigingen zijn weggewerkt en we investeren meer dan 100 miljoen euro extra in het sociaal domein. En ondanks dit alles ligt er ook een solide en sluitende begroting.

Begroting 2022

Ook in deze begroting blijven we sociale en duurzame stappen zetten, naast de stappen voor een financieel gezonde gemeente. We investeren extra in de aanpak van racisme en voor inclusie. In de Arnhem Oost-aanpak. In bossen en parken. In participatie bij de energietransitie. We gaan aan de slag met wijkgroenagenda’s. En in veel meer. We zitten niet stil. En we hebben de luxe ook niet, gezien de opgaven die we als stad hebben.

Zo loopt de energierekening van Arnhemmers deze winter flink op. Hoewel er enige compensatie is vanuit het Rijk, werkt de Arnhemse aanpak van energiearmoede in veel gevallen om de energierekening blijvend te verlagen. GroenLinks en PvdA dienen voorstellen in om extra geld voor deze aanpak. En om te onderzoek of budget wat we van het Rijk krijgen ingezet kan worden voor de verduurzaming van witgoed. Daarnaast willen we onderzoeken of er een laagdrempelig loket voor vragen over energiearmoede kan komen.

GroenLinks, VVD, PvdA, Arnhem Centraal, CDA, D66 en ChristenUnie dienen daarnaast een voorstel in om in 2022 extra budget voor de Bridge to Liberation-experience beschikbaar te stellen. We willen met ChristenUnie dat nakomelingen van tot slaaf gemaakte mensen kosteloos hun naam kunnen veranderen. Met D66 dienen we een voorstel in om discriminatie in de sport tegen te gaan. En met 7 andere partijen dienen we een motie in om de te lange bijzondere bijstand van jongeren te herstellen.

Vooruitblik 2022 en verder

Maar voorzitter, dat betekent niet dat we klaar zijn, dat Arnhem af is. Verre van zelfs. We hebben nog heel veel te doen. Voor GroenLinks is het helder: we moeten naar een sociale en duurzame toekomst. Links en groen gaan hand in hand. Het een kan niet zonder de ander. Want er is nog een veel te grote tweedeling in Arnhem: de plek waar je geboren bent bepaalt nog veel te veel je toekomst. Nog teveel mensen kunnen niet rondkomen, zelfs als ze werk hebben. En juist mensen met het laagste inkomen ervaren de meeste gevolgen van de klimaatverandering: in Arnhem, maar ook elders in de wereld. De klimaatcrisis is óók een gelijkheidscrisis.

De groene en sociale verandering die deze periode ingezet is, is voor GroenLinks nog lang niet klaar. De komende jaren moeten we blijven werken aan het tegengaan van de tweedeling, het tegengaan van klimaatverandering, het tegengaan van racisme en het groener maken van onze stad. We gaan door met de verandering. De groene wind blijft waaien."