Scenario’s voor samenwerking

De eventuele samenwerking tussen de Partij van de Arbeid en GroenLinks kan vele vormen aannemen. Er is meer dan per partij helemaal zelfstandig de verkiezingen ingaan of met een gezamenlijke lijst, ook wel een samenvoeging van aanduidingen (SvA) genoemd. Zelfs binnen een samenvoeging van aanduidingen zijn er verschillende mogelijkheden hoe de lijst van kandidaten opgesteld wordt. Het is belangrijk dat voor de juiste keuze voor Arnhem er voldoende informatie beschikbaar is voor de leden over welke keuzes er precies zijn. Hierom hebben we dit kennisdocument opgesteld, waarin verschillende vormen van samenwerking staan uitgelegd, en wat voor voorbereiding van de individuele partijen of de partijen samen nodig is. Dit is niet een volledig document, maar de meest voor de hand liggende vormen van samenwerking staan hier wel.

De beide statuten van zowel GL als PvdA zeggen alleen iets over een samenvoeging van aanduidingen. Een meerderheid van de stembevoegde leden moet zich hierover uitspreken. De overige vormen staan ter discretie van de lokale afdelingen. Het hoogste beslissingsorgaan van de lokale afdeling is de ALV die hierover beslist. Ook de Nederlandse Kieswet zegt alleen iets over de samenvoeging van aanduiding. Hier zijn dus wettelijke en statutaire regels aan gebonden en om deze reden staat deze vorm het meest uitgebreid beschreven in dit document.

Stembusakkoord (samen uit, samen thuis) 

Praktische opzet: de twee partijen blijven op alle fronten gescheiden, maar maken wel afspraken over de inhoud van de programma’s waar deze overlap hebben. Ook worden afspraken gemaakt over formeren waarbij de partijen elkaar vasthouden om wel of niet een college te vormen. 

Voorbereidingen om te treffen: twee kandidatenlijsten en twee kandidatencommissies, twee programma’s en programmacommissies. Afzonderlijk te organiseren door de twee verenigingen. Formeel akkoord tussen de kandidatenlijsten (wanneer beschikbaar) over de samenwerking richting de verkiezingen.

Gezamenlijke inhoudelijke inzet/agenda 

Praktische opzet: de twee partijen blijven gescheiden op de kieslijsten, maar voeren een gezamenlijk programma. Er worden ook afspraken gemaakt worden over samen optrekken richting formatie in een samen-uit, samen-thuisopzet. Na de verkiezingen voeren de twee fracties onafhankelijk van elkaar het woord over alle onderwerpen.  

Voorbereidingen om te treffen: twee kandidatenlijsten en twee kandidatencommissies, afzonderlijk te organiseren door de twee verenigingen. Eén programma en programmacommissie, gezamenlijk te organiseren door de twee verenigingen. Formeel akkoord tussen de kandidatenlijsten (wanneer beschikbaar) over de samenwerking richting de verkiezingen.

Meedoen als samenvoeging van aanduidingen (SvA)

Praktische opzet: de twee partijen leveren samen één kandidatenlijst in bij de Kiesraad en voeren een gezamenlijk programma. In de formatie en bij de verdeling van het woordvoerderschap wordt geopereerd als één partij. De verenigingen blijven wel onafhankelijke organen met hun eigen bestuur en ALV. Op de uiteindelijke kandidatenlijst staat een kandidaat namens één van de twee partijen op de lijst, deze keuze ligt bij de kandidaat zelf. Een kandidaat mag niet namens beide partijen op de lijst staan, zelfs al is deze lid van beide partijen. Er zijn geen regels voor de volgorde van de kandidaten namens beide partijen. Er zijn ook geen regels voor de verhouding tussen kandidaten namens beide partijen.  

Voorbereidingen om te treffen: er wordt één programma geschreven door een gezamenlijke programmacommissie met leden van beide partijen. Het vullen van de kandidatenlijst kan op verschillende manieren: er kan één kandidatencommissie komen, die alle kandidaten namens de PvdA en GL interviewt en hieruit een kandidatenlijst opstelt en voorlegt aan de ALV. 

Ook kunnen beide partijen een eigen kandidatencommissie opstellen die kandidaten aandraagt. Er moeten vooraf afspraken worden gemaakt over de uiteindelijke volgorde op de kandidatenlijst per partij; hier zijn geen regels voor.

Besluiten die de gezamenlijke lijst aangaan en goedkeuring over het programma moeten worden goedgekeurd door een gezamenlijke ALV.