Op maandag 19 juni bezocht de GroenLinks fractie Arnhem’s trots op het gebied van verduurzaming van energievoorziening: Slim Opgewekt. Geinspireerd kwamen ze terug.

In 2012 is Slim Opgewekt gestart in Arnhem met het slim opwekken van stroom op de daken van scholen.  Vijf jaar later is dit door het land heen uitgegroeid van scholen, naar sportclubs (Sportief Opgewekt) en sinds kort ook zorginstellingen. Dit alles bij elkaar heeft tot nu toe al meer dan 4,5 miljoen kilowattuur aan grijze stroom bespaard!

De fractie was vooral benieuwd naar de unieke aanpak van Slim Opgewekt. Naast de inkoop van zonnepanelen, bedenkt en maakt Slim Opgewekt alles zelf in hun kantoorruimte in Arnhem. Zo hebben ze een heel divers team van ontwikkelaars, installateurs, voorlichters, financiële experts en designers en zie je eerst iemand zich buigen over de afkooptijd van een zonnepaneel en staat er achterin dezelfde ruimte iemand een elektrisch circuit af te maken voor een testmodel.

Dit heeft als voordeel dat waar vroeger een school of sportclub met vijf of zes partijen om de tafel moest voordat er überhaupt iets mogelijk is, ze nu met één en dezelfde partij te maken hebben. Slim Opgewekt pakt het project op vanaf de start en blijft de gehele looptijd verantwoordelijk. Ook als een zonnepanelenveld er vijftien jaar staat, zorgt Slim Opgewekt voor het onderhoud. Vooral voor gemeentelijke instellingen is dit ontzorgen en risico dragen een belangrijk pluspunt. Daarnaast kunnen ze bijspringen als er geen voorfinanciëring mogelijk is met hun Slim Opgewekt duurzaamheidsfonds. Dit fonds is opgericht samen met Triodos Bank, de bank waarbij ze afgelopen maand de Hart-Hoofdprijs hebben gewonnen.

Voor scholen komt er nog bij dat Slim Opgewekt ook ‘de bewoners’ graag verduurzaamd. Zo bieden ze allerlei gastlessen aan over groene stroom en installeren ze slimme ledverlichting die aangepast kan worden op de activiteit in de klas. Wit licht voor concentratie tijdens tentamens en warmer geel licht tijdens creatieve vakken.

Bij Sportclubs kunnen de leden via een online dashboard van de club zien hoeveel groene stroom hun zonnepanelen opleveren. Dit is naast het aantal kilowattuur ook weergegeven in een meer aantrekkelijkere vorm, namelijk het aantal biertjes wat op de energierekening is bespaard of het aantal uur dat de veldverlichting kan branden met de opgewekte stroom.

Tot slot heeft de fractie ook inspiratie opgedaan hoe de gemeente initiatieven als Slim Opgewekt kan ondersteunen. Zo kan er nog eens goed gekeken worden naar de procedure van het plaatsen van zonnepanelen en zonnevelden. Daarnaast hebben ze gemerkt dat het enorm helpt als ze geïntroduceerd kunnen worden door gemeentelijke partijen.