Voor een grote groep mensen zijn beschutte werkplekken de enige gezonde, prettige en veilige manier van werken. Dat vinden de fracties van GroenLinks, PvdA, SP en Zuid Centraal in de Arnhemse gemeenteraad. De gemeente Arnhem heeft er voor gekozen deze werkplekken niet in te stellen. De vier partijen willen dat het college van burgemeester en wethouders dit toch overweegt. Zij willen daarom het onderwerp beschut werk bespreken met het college en andere fracties in de raad.

Gemeenten zijn met de Participatiewet sinds 2015 verantwoordelijk voor het organiseren van beschut werk. Dit is bedoeld voor mensen die door hun beperking zoveel begeleiding en aanpassing van de werkplek nodig hebben, dat niet van een reguliere werkgever mag worden verwacht dat hij deze mensen in dienst neemt. Het college heeft vaker aangegeven geen beschutte werkplekken zoals bedoeld in de Participatiewet in te stellen. Zij zetten in op onder meer Activerend Werk voor de mensen voor wie het Rijk de beschutte werkplekken in de Participatiewet bedoelde.

Raadsleden Mark Coenders (GroenLinks), Karin Lasthuizen (PvdA), Jurgen Elfrink (SP) en Guus van der Laak (Zuid Centraal): “Beschutte werkplekken zijn goed voor mensen en zijn voordelig. We willen daarom de keuze om deze werkplekken niet in te stellen heroverwegen.” Dit sluit mogelijk ook aan op de ontwikkelingen rond de toekomst van Presikhaaf Bedrijven. De optie ‘Sociale Firma’ die momenteel uitgewerkt wordt biedt ruimte voor het instellen en faciliteren van beschutte werkplekken. “Wij willen met de andere raadsfracties in gesprek over de voors en tegens van beschutte werkplekken. Wat betekent het als we deze plekken niet instellen, waarom zouden we het wel doen en vooral; wat is goed voor de mensen om wie het gaat?” aldus Coenders, Lasthuizen, Elfrink en Van der Laak.