De afgelopen periode klaagden bezorgde bewoners regelmatig over onwenselijke bomenkap. Een voorbeeld daarvan is de populier bij het parkeerterrein aan de Spijkerstraat. In de Gelderlander van 19 februari gaf een woordvoerder van de gemeente aan dat de boom niet gekapt had mogen worden. De boom, die beschermd leek tegen kappen middels het bestemmingsplan, is toch gekapt omdat de gemeente per ongeluk een vergunning afgaf. “Foutje”, was het commentaar.
Het kan toch niet waar zijn dat een gezonde boom per ongeluk wordt gekapt omdat de deregulering van de kapvergunning, in werking sinds 2014, blijkbaar zorgt voor onduidelijkheid. Het blijkt moeilijk te achterhalen of een boom nu beschermd is of niet. De informatie die hierover voor de eigenaar van de boom op (bijvoorbeeld) internet (www.arnhem.nl/waardevollebomen) staat, is blijkbaar niet helder genoeg. GroenLinks wil zo snel mogelijk een halt toeroepen aan deze verontrustende situatie.
Plan van Aanplant hard nodig
Afgelopen maandag vroeg GroenLinks opheldering aan het college over de gang van zaken rondom het kappen van de populier, het effect van de gewijzigde kapvergunning tot nu toe en de consequenties die de gemeente hanteert in het geval van illegale boomkap Verder wilde GroenLinks weten wanneer de beloofde evaluatie plaatsvindt, maar ook hoeveel werk het kost om telkens de bomenlijst te actualiseren e.d. in vergelijking tot het werk toen de kapvergunning actief was. Ook vraagt GroenLinks zich af waarom er niet automatisch wordt overgegaan tot herplant bij kappen door de gemeente en hoeveel extra bomen de gemeente wil planten. Kortom: is er een Plan van Aanplant?
In het coalitieakkoord staat: ‘We maken geld vrij voor het planten van bomen, het maken van geveltuinen en de aanleg van ander groen’. GroenLinks wil graag weten hoe de gemeente dit alles gaat vormgeven. Daarnaast vraagt de partij zich af hoe het staat met de afspraak dat er wordt ingezet op bomen en verticaal groen ten behoeve van het bestrijden van hitteplekken in de stad. Onderdeel van deze afspraak was bovendien het doorzetten van het groene karakter van de stad. Hiervoor zou niet alleen het Groenfonds optimaal worden ingezet, ook het bestaande budget Openbare Ruimte zou worden herschikt en er zou gebruik worden gemaakt van crowd funding.
Moeilijk te achterhalen of een boom nu beschermd is of niet
CDA wethouder Ine van Burgsteden gaf aan ongelukkig te zijn dat er bomen onterecht en zonder vergunning zijn gekapt en dat het feit dat het moeilijk is om te achterhalen of een boom nu beschermd is of niet een belangrijke oorzaak is. Ze gaf toe dat de hierover beschikbare informatie niet helder genoeg is, maar dat ze ervoor wil zorgen dat op internet de juiste informatie komt te staan over welke bomen nu wel of niet een beschermde status genieten. Daarnaast werkt ze aan de gebruikersvriendelijkheid van de interactieve kaart op www.arnhem.nl/waardevollebomen en aan verbetering van de teksten die er over bomen en kapvergunning op internet staan, zodat de lezer makkelijk en snel de juiste informatie krijgt.
Wat GroenLinks betreft komt er direct een Plan van Aanplant, waarbij herplant en aanplant van bomen prioriteit krijgen. Verder moet er meer aandacht komen voor sancties bij het illegaal kappen van bomen en een discussie over de 60% norm bij aanplant van lanen.