Arnhem heeft veel ruimte over. Met name de laatste jaren zijn er veel kantoren gebouwd maar is ook de leegstand van deze panden in Arnhem flink gestegen . Leegstaande kantoren, bedrijfs- en winkelpanden alsook niet bebouwde kavels op vaak mooie plekken, bieden kansen! Veel ondernemers, kunstenaars, maatschappelijke initiatieven, pop-up stores en anderen zoeken panden om zich, al dan niet tijdelijk, te vestigen. GroenLinks wil leegstand duurzaam benutten door ondernemers de ruimte te geven en initiatieven te faciliteren. Leegstand biedt volop mogelijkheden!

Leegstand biedt een kans om het ruimtelijk beleid te helpen door niet gebruikte panden en kavels te betrekken bij de toekomstplannen voor de stad. Leegstand kan gezien worden als plekken van experiment, plekken waar getoetst kan worden of bepaalde functies werken. Voor de gebruiker is het een kans om zijn ondernemersconcept te testen, mogelijk tegen lagere instapkosten dan regulier

Inmiddels moeten we ons realiseren dat de economische crisis geen tijdelijk verschijnsel is, maar een nieuwe realiteit. Deze nieuwe realiteit vraagt om een positieve, dynamische aanpak van leegstand. De ruimte die ontstaan is in Arnhem moet en kan benut worden. De gemeente zal initiatiefnemers hiervoor de juiste mogelijkheden moeten bieden.

Daarom presenteerde GroenLinks in 2013 tien concrete acties, waarmee de gemeente stappen kan nemen om de vrije gebieds-, winkel- en kantoorruimten creatiever te laten benutten. De uitdaging is om leegstaande plekken weer betekenis te geven en de mogelijkheden van de panden en terreinen weer te laten zien. Het voorstel van GroenLinks 'Leegstand creatief benutten' is op 21 mei 2013 aangenomen en wordt op dit moment uitgewerkt in de Transformatienota. 

‘Goed tijdelijk gebruik van leegstand is meer dan een leuk pauzenummer; het is een essentiële schakel in de transitiefase!’

Geef het goede voorbeeld!

De gemeente kan door actieve advisering en flexibiliteit een katalysator zijn in het creatief benutten van ruimte. De gemeente moet echter ook haar eigen vastgoedportefeuille op orde hebben. GroenLinks pleit voor o.a een Open (leegstaande) Kantoren- en Winkeldag, een Makelpunt, een openbare transitiekaart en meer. 

Stel een leegstandscoördinator aan

De leegstandscoördinator krijgt de opdracht transformatie van leegstaande kantoor-, bedrijfs- en winkelpanden en leegstaande terreinen naar andere bestemmingen, zoals woningen, hotels en ruimten voor creatieve, startende bedrijven te versnellen. De nieuwe realiteit zorgt er voor dat de gemeente, waaronder de leegstandscoördinator, snel moet meedenken en reageren. De leegstandscoördinator moet volledig op de hoogte zijn van de actuele vastgoedmarkt om passend te kunnen reageren en handelen. Ook moet de leegstandscoördinator ruimte geven aan initiatieven uit de stad. De ruimte die beschikbaar is, moet hij inzichtelijk maken. 

Soepele omgang met bestemmingsplannen en vergunningen

Advies van de gemeente alleen is niet genoeg voor vastgoedeigenaren om in te spelen op de nieuwe realiteit in de vastgoedsector. Nieuwe initiatieven of renovaties vragen vaak om veranderingen die op basis van bestaande vergunningen of bestemmingsplannen niet mogelijk zijn. 

Ruimte voor jonge en duurzame ondernemers 

De Hogeschool Arnhem-Nijmegen en ArtEZ leveren ieder jaar vele potentiële ondernemers aan die GroenLinks graag in Arnhem wil houden. Dit past in de visie van GroenLinks om van Arnhem een levendige, duurzame en toekomstgerichte stad te maken. Groenlinks pleit voor flexibele huurprijzen voor winkel- en bedrijfspanden en kantoren. Laat (startende) ondernemers een omzetafhankelijke huurprijs betalen.