Tijdens de Algemene Beschouwingen heeft fractievoorzitter Cathelijne Bouwkamp zich gericht op de onderwerpen sociaal en zorg, werkgelegenheid en participatie en duurzaamheid en schone energie. Lees hier de tekst die zij uitsprak tijdens de behandeling van de begroting op 3 november 2014.
Toen ik na de verkiezingen afgelopen maart fractievoorzitter werd, vroegen mensen of ik dat nou wel moest doen; juist nù de gemeentepolitiek in gaan.Met al die bezuinigingen die gepaard gaan met de decentralisaties, was daar toch helemaal niets aan?! Mijn antwoord daarop is simpel en ik denk dat dat voor veel collega-raadsleden ook geldt: …juist nu. Juist nu, is het belangrijker dan ooit. Verantwoordelijkheid nemen is zo veel eenvoudiger als er weinig zorgen zijn. Solidariteit is zo veel makkelijker in tijden van voorspoed. Maar nu, in tijden van deze grote bezuinigingen, komt het er op aan.
Dit is geen goed nieuws begroting. De bedragen die Arnhem heeft moeten bezuinigen zijn groot. En helaas is het einde van de bezuinigingen nog niet in zicht. Deze begroting laat zien dat het college hard heeft gewerkt om de financiële huishouding gezond te houden. Over minder dan twee maanden wordt de gemeente verantwoordelijk voor werk en inkomen door middel van de uitvoering van de participatiewet, de jeugdzorg en de zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een belangrijke verandering voor de gemeente en haar inwoners.
Sociaal en zorg
De landelijke bezuinigingen en het feit dat er maar weinig beleidsvrijheid is voor gemeenten, maken het lastig om sociale keuzes te maken voor onze stad. Gelukkig hebben we het college aan onze zijde als het gaat om een zachte implementatie van harde wetten zoals de Wet Werk en Bijstand en de Participatiewet. Ook is GroenLinks tevreden met het instellen van een sociaal Noodfonds. Het is voor ons in de solidaire samenleving die wij voorstaan van groot belang dat iedereen die zorg nodig heeft, deze ook krijgt.En er is de komende jaren niet alleen geld om te zorgen dat de zorg op peil blijft, er is ook ruimte voor innovatie en slimme oplossingen en het liefst nog samen vormgegeven met de mensen zelf. Of beter nog: door de mensen zelf.
Ruimte voor mensen die hun eigen zorg willen vormgeven, dat vinden wij belangrijk. Want als de overheid vindt dat mensen meer zelf in hun eigen omgeving moeten oppakken en oplossen, dan hoort daar ook de ruimte en de middelen bij om dat daadwerkelijk te kunnen doen. De motie 'Instellen Buurtrechten/Buurtwet. Het recht om uit te dagen, te bieden en te bouwen' die mede door ons wordt ingediend is een eerste en belangrijke stap in die richting. GroenLinks gelooft in de kracht en creativiteit van de Arnhemmers. Arnhemmers moeten de ruimte krijgen om eigen ideeën uit te voeren zonder dat de gemeente hen daar bij in de weg staat.
Werkgelegenheid en participatie
Het huidige economische klimaat is Arnhem niet gunstig gestemd. Veel Arnhemmers zoeken werk. Werkgelegenheid verdient dan ook onze aandacht en focus omdat dat de meest effectieve bestrijding is van armoede. In een stad als Arnhem waar de tweedeling zo groot is, verdient armoedebestrijding alle aandacht. Het is voor mensen een van de meest verlammende situaties waar in je kan verkeren. Deze mensen verdienen meer. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om alle zaken zelf op te pakken. Voor die mensen moeten we er ook zijn. GroenLinks zet zich daarom onder meer in voor het instellen van nieuwe beschutte werkplekken. Voor mensen die door hun beperking een zodanige mate van begeleiding en aanpassingen van de werkplek nodig hebben, dat dit niet van een reguliere werkgever kan worden verwacht. Verder werken we aan een goede toekomst voor Presikhaaf Bedrijven en haar medewerkers en willen we een armoedeagenda die mensen waar nodig ondersteunt en waar kan motiveert.
Werkgelegenheid is ook een essentieel onderdeel van bruisende, levendige en vooral gezonde stad. Daarvóór goed werkende en breed gedragen oplossingen bedenken kan alleen maar samen met de stad. Want dit is bij uitstek een probleem dat we met z’n allen zullen moeten aanpakken. GroenLinks kijkt mee met het college bij het concreet maken van de aanpak van werkloosheid. GroenLinks vindt het belangrijk jeugdwerkloosheid effectief wordt bestreden. Daarbij is het belangrijk dat er een effectieve aanpak komt van de veel te hoge werkloosheid onder allochtone jongeren. Gelijke verdeling van kansen is een voorwaarde voor de open en diverse samenleving die GroenLinks voor ogen heeft.
Meer werk door duurzaamheid
Maar GroenLinks ziet ook kansen. De ontwikkelingen van Energie made in Arnhem waarbij onze stad aantrekkelijk wordt gemaakt voor bedrijven die zich bezig houden met innovaties op het gebied van duurzaamheid vinden wij zeer positief. Het past in de traditie van Arnhem als elektriciteitsstad, maar geeft daar wel zijn eigentijdse duurzame draai aan. Een andere, zeer belangrijke kans die nu voorligt, is het inzetten op het nemen van energiebesparende maatregelen. Wij zien alle redenen hier volop op in te zetten! Dit zorgt namelijk voor een lagere energierekening, is goed voor het milieu en het zorgt voor meer werk. Investeren in het verduurzamen van de Arnhemse woningvoorraad is ook investeren in werkgelegenheid.
Duurzaamheid en schone energie
Maar naast dat duurzaamheid goed is voor de werkgelegenheid in de stad zien wij nog heel veel andere voordelen. Voor nu, bijvoorbeeld, omdat het geld bespaart. Maar zeker ook voor de generaties die volgen, omdat het milieu zo wordt ontzien. Ook dat is voor ons een belangrijk aspect van een solidaire samenleving. GroenLinks staat voor een gemeente met duurzame ambities. In de begroting wordt al een doorkijk gegeven hoe deze ambities worden omgezet in concrete maatregelen. De komende tijd gaat de gemeente aan de slag met het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. Zo zullen in 2015 vijf gebouwen onder handen worden genomen. Met het aannemen van de motie Duurzame en levensloopbestendige woningen zullen de komende tijd veel woningen van de woningcorporaties verduurzaamd kunnen worden. Een zo zetten we een grote stap vooruit.
Daarnaast wordt ook het gemeentelijk wagenpark verduurzaamd, gaan we aan de slag met restwarmte en zijn er gesprekken met het onderwijs om ook scholen te kunnen verduurzamen. De milieuzone in het centrum is inmiddels ingesteld en de aanleg van zonnevelden is aanstaande. Daarnaast komt de realisatie van windmolens steeds dichterbij. Concrete stappen waar wij trots op zijn. Wat ons betreft zetten we nog wat extra stappen op het gebied van duurzaamheid en groenbeleid.
Voor ons ligt de meerjarenprogrammabegroting 2015-2018. GroenLinks constateert dat er geen apart programma voor duurzaamheid is en dat het veranderprogramma ‘Arnhem groene en duurzame stad’, als alle veranderopgaven, na dit jaar op 0 staat. Omdat voor duurzaamheid een lange termijn visie essentieel is, verzoeken wij middels onze motie het college bij het opstellen van de nieuwe MJPB rekening te houden met de belangrijke rol die duurzaamheid heeft en de aandacht die het verdient. Ook ziet GroenLinks graag meer groen in Arnhem. En daarom dienen wij een motie in voor extra gelden voor het Groenfonds. Groen is goed voor verkoeling, luchtkwaliteit en biodiversiteit in de stad. Groen is mooi om in te verblijven en gezond om in te leven. Investeren in groen en in een groene leefomgeving verdient zichzelf dubbel en dwars terug.
Met dit extra geld kunnen ambities sneller worden waargemaakt. Denk hierbij aan meer bomen, groene daken en gevels en het tijdelijk groen invullen van braakliggende terreinen.
Afsluitend
Dit college heeft hard gewerkt om te zorgen dat deze stad, ondanks de kille bezuinigingen van Den Haag, toch nog met idealen kan worden bestuurd. Kortom, dit is een begroting waarin wij ons goed kunnen vinden en een begroting waarmee wij de komende tijd aan de slag kunnen. Want we zijn er zeker nog niet. Zo ligt er nog een lange weg voor ons om Arnhem klimaatneutraal te krijgen. Er moet dus nog veel gebeuren en GroenLinks wil het college daar actief bij ondersteunen. Samen staan we voor de opgave om met de mensen uit de stad te werken aan een sociale, groene en gezonde stad.
Dank u wel, voorzitter.