Veel mensen hebben gemengde gevoelens bij Zwarte Piet. Natuurlijk, Sinterklaas is een uniek en spannend kinderfeest, maar de wetenschap dat dit feest grote groepen Nederlanders eveneens herinnert aan ongelijke behandeling en discriminatie mogen we niet van de hand wijzen als ‘moeilijk doen’ of ‘flauw gezeur’. Dat zou te gemakkelijk zijn. Misschien was het nooit de bedoeling van Zwarte Piet om mensen te kwetsen, maar het is wél wat hij teweegbrengt.

Eigenlijk is de discussie wel of geen Zwarte Piet niet de kern van het probleem. Veel noodzakelijker is de discussie over de toenemende discriminatie en onverdraagzaamheid in Nederland. “Sinterklaas en zijn Pieten overleven het wel en kunnen zich uitstekend aanpassen, zodat Sinterklaas - voor alle Nederlanders - een leuke traditie blijft in plaats van een kinderfeest met versleten figuren,” stelt Cathelijne Bouwkamp in een opinie-artikel in de Gelderlander op zaterdag 18 oktober, “het groeiende racisme in ons land is een veel belangrijker vraagstuk.”

“Laten we praten over hoe 5 december een mooi feest kan blijven voor iedereen, maar dan wel op een respectvolle manier, zonder elkaar aan te vallen,” vervolgt Cathelijne Bouwkamp. Zij vindt dat we een voorbeeld zouden moeten nemen aan de Arnhemse basisschool De Binnenstad. De kinderen daar praten over Zwarte Piet en luisteren naar de verschillende meningen zonder elkaar proberen te overtuigen. Daar kan Arnhem een voorbeeld aan nemen want dit debat zal Arnhem-breed moeten worden gevoerd. De politiek kan hierbij het voortouw nemen.