Maandagavond, tijdens het debat over het coalitieakkoord, verdedigde GroenLinks-fractievoorzitter Cathelijne Bouwkamp het akkoord gesloten tussen D66, SP, GroenLinks en het CDA. Lees hier de speech van Cathelijne..  

"Over wat de GroenLinks fractie van het akkoord vindt, kan ik kort zijn. De GroenLinks fractie vindt het een goed akkoord. Het heeft die aspecten in zich die wij zo belangrijk achten voor Arnhem. Het is sociaal en het is duurzaam.Het maakte ruimte voor schone energie en meer groen in de stad en het heeft een sterke sociale paragraaf. Het akkoord richt zicht op de toekomst en houdt rekening met de leefomgeving om ons heen.Kortom, een akkoord waarin wij ons goed kunnen vinden.

Graag wil ik een ieder bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan dit coalitieakkoord. Dan denk ik aan de andere onderhandelaars, niet in de laatste plaats Tobias de Groot die als tweede onderhandelaar aanwezig was bij de onderhandelingen, maar zeker ook aan de griffie en andere ambtenaren voor hun ondersteuning.

Ook mijn eigen fractie wil ik graag bedanken.En niet in de laatste plaats gaat mijn dank uit naar onze leden voor de steun die wij van hen hebben gekregen.Het betekent veel voor de GroenLinks-fractie dat de leden achter dit akkoord staan.

Wij hebben ons de afgelopen weken ingezet om richting te geven aan de ontwikkelingen in Arnhem in de komende jaren.

Wij zijn tevreden met het resultaat en zien uit naar de realisatie van de plannen. Daarbij kijken wij ook uit naar de samenwerking met de stad.

Ook in de gemeenteraad werken wij de komende jaren graag samen met de andere partijen, zowel de coalitie- als de oppositiepartijen.

De eerste stap voor de komende vier jaar is nu gezet.Het recht op zorg is voor ons van groot belang in een solidaire samenleving. Wij zijn opgelucht dat wij daar in Arnhem de komende jaren voor gaan zorgen, ondanks de forse bezuinigingen van het huidige kabinet.En door te investeren in onderwijs zorgen wij dat de kansen die er zijn, eerlijker worden verdeeld.

Ook is de fractie van GroenLinks tevreden over groene en duurzame afspraken die in het akkoord zijn gemaakt. Meer schone energie uit zon en wind, ruimte voor natuur en stedelijk groen en het aantrekkelijker maken van de fiets als vervoersmiddel in Arnhem, vinden wij zeer positieve ontwikkelingen.

Naast deze zaken ligt er de komende jaren nog een grote uitdaging en dat is de stad zelf.

Want hoe zorgen we ervoor dat Arnhem de stad blijft die bruist, cultureel, kunstzinnig en creatief is?

Hoe zorgen we de komende jaren dat de leegstand niet verder oprukt maar zelfs wordt verminderd?

Hoe zorgen we dat bedrijven Arnhem blijven zien als een aantrekkelijke stad om zich in te vestigen?

Dat is een van de belangrijke opgaven die voorligt. Daarvóór goed werkende en breed gedragen oplossingen bedenken kan alleen maar samen met de stad.

Het verlies dat GroenLinks heeft genomen door akkoord te gaan met het niet bouwen van ArtA en het behouden van het museum op zijn huidige locatie, ziet de fractie als een verlies voor de stad. Helaas moesten wij kort na de verkiezingen concluderen dat er geen mogelijkheid was om de terugtrekkende beweging van andere partijen tegen te houden.

Door het geld dat gemoeid was met ArtA te behouden voor de doelen die daaraan ten grondslag liggen, houdt Arnhem de kans om op zoek te gaan naar een goed alternatief. GroenLinks zal daarbij uitkijken naar een alternatief dat Arnhem verdient na jarenlange vertraging in de stedelijke ontwikkeling. Wij zullen hierbij zicht houden op de toekomst en vaart maken in het heden. Arnhem heeft immers nog steeds een bestuur nodig met visie op de stad en lef om dingen waar te maken.

Een punt van zorg voor GroenLinks is het effect van de verschuiving van de rioolheffing van de huurders naar de eigenaren op de woningbouwcorporaties. De corporaties zijn in de stad belangrijke partners voor de gemeente wat betreft de wijkopbouw. Maar ook wat betreft een ander belangrijk punt voor GroenLinks; namelijk het verduurzamen van de woningvoorraad in Arnhem. Wij gaan de komende tijd graag het gesprek aan met de Arnhemse corporaties over het in samenwerking realiseren van deze doelen.

Goede zorg

De komende jaren zullen we ons ook inzetten voor het behoud van een vangnet voor die mensen die dat echt nodig hebben.

Arnhem krijgt vanaf 1 januari 2015 meer taken en verantwoordelijkheden op het gebied van jeugdzorg, AWBZ, passend onderwijs en participatie. Met de komst van die taken gaat een grote bezuiniging gepaard.

In het akkoord is opgenomen dat alle Arnhemmers recht hebben op goede zorg.  En met het instellen van een noodfonds van 20 miljoen euro kunnen we de kille landelijke bezuinigingen opvangen en de mensen die recht hebben op zorg, dit ook blijven bieden.

Daarnaast is afgesproken dat het budget voor armoedebeleid wordt vermeerderd als er meer mensen in armoede leven. Ook wordt de Gelrepas toegankelijk voor gezinnen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Zo maken we het mogelijk dat ook mensen die minder verdienen, mee kunnen blijven doen in Arnhem.

Meer werk

Veel Arnhemmers zoeken werk. En daarom gaan we zorgen dat bedrijven Arnhem beter weten te vinden als vestigingsplaats. Ook versterken we de economische regio en daarbij kijken we over onze grenzen heen.

Binnen het programma ‘Energy made in Arnhem’ wordt samenwerking gezocht met partners in de stad en ook hierbij zal het aantrekkelijk maken van Arnhem voor bedrijven die zich bezighouden met innovaties op het gebied van duurzaamheid een belangrijke rol spelen.

Daarnaast zal het inzetten op duurzaamheid middels het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen werk opleveren.Naast meer werk is het ook belangrijk dat meer werk toegankelijk wordt voor mensen die minder makkelijk een baan kunnen vinden. Daarbij krijgen jongeren zonder werk onze speciale aandacht.

En er zijn ook mensen waarvoor het erg moeilijk is om, bijvoorbeeld vanwege hun arbeidshandicap, een reguliere baan te vinden.Deze mensen zetten wij niet opzij. En voor de mensen die niet in een regulier bedrijf terecht kunnen blijven beschutte werkplekken bestaan.

Bij gemeentelijke aanbestedingen gaan we zorgen dat ook kleine ondernemers en zzp’ers een eerlijke kans krijgen. Zo kijken we bijvoorbeeld of het mogelijk is om grote projecten in delen te knippen.

Schone energie

We hebben de ambitie om van Arnhem een CO2 neutrale stad te maken. We maken geld en ruimte vrij voor meer bomen en ander groen in de stad. Scholen en sportverenigingen kunnen met hulp van de gemeente investeren in isolatie en zonnepanelen, de gemeentelijke gebouwen worden verduurzaamd en we gaan een windmolenpark faciliteren. Arnhemmers krijgen de mogelijkheid om gemeentelijke braakliggende grond tijdelijk groen in te richten, bijvoorbeeld als buurtpark. De fiets krijgt de komende jaren meer aandacht en er komen er 1.000 extra fietsenstallingplaatsen in de stad bij. Deze plannen zijn een grote stap voorwaarts en geven ruimte aan onze plannen en onze ambities op het gebied van duurzaamheid.

Kortom

In Arnhem neemt GroenLinks al jaren haar verantwoordelijkheid door deel te nemen aan het bestuur van de stad. Deze periode willen we dat graag weer doen met wethouder Henk Kok.

Wij pakken zo met beide handen de kansen aan om Arnhem nog groener en nog socialer te maken.  Een Arnhem met schone energie en veel groene natuur, een Arnhem met meer werk en goede zorg. Een stad met kansen voor iedereen."