GroenLinks wil dat iedereen zelf energie kan opwekken. We kunnen de omslag naar duurzame energie het snelst bereiken samen met álle Nederlanders. Zonne-energie is niet slechts iets voor individuele huizenbezitters met een geschikt dak, maar moet ook bereikbaar zijn voor huurders, voor VvE’s en voor collectieven die zelf geen geschikt dak hebben maar wel samen zon willen. Door samenwerking tussen corporaties, huurders en een energieleverancier kan zonne-energie ook voor huurders in sociale woningen bereikbaar worden. Door regelgeving voor VvE’s en coöperaties te versoepelen kunnen ook zij een steentje bijdragen. Nederland heeft vele vierkante kilometers braakliggend dak; wat GroenLinks betreft leggen we die allemaal vol, en slaan we zo twee vliegen in één klap. Vrijdag 14 maart 2014 overhandigden fractieleden Tobias de Groot, Mark Coenders en Marije Ploeg en Actieplan 'Kies de Zon' bovenop het dak van Rozet aan Tweede-Kamerlid Liesbeh van Tongeren. Op dinsdag 28 april 2015 nam de gemeenteraad van Arnhem een motie aan met de plannen die in het actieplan staan. 

Als het aan GroenLinks ligt zal de gemeente in de komende vier jaar werken aan:

Gemeentelijke daken vol zon

Veel inwoners van Arnhem (resultaten onderzoek) willen wel investeren in zonnepanelen, maar hebben zelf geen geschikt dak. De gemeente kan daken van gemeentelijke gebouwen beschikbaar stellen aan energiecoöperaties voor inwoners van Arnhem.

Scholen met zonne-energieTien Arnhemse basisscholen hebben zonnepanelen op het dak liggen. Deze scholen hebben zo betaalbare en duurzame energie, en de kinderen leren meteen leren over zonne-energie. GroenLinks wil alle scholen in Arnhem van zonne-energie voorzien.

Zonnepanelen voor huurders

Afspraken maken met woningbouwcorporaties om alle geschikte daken van sociale huurwoningen van zonnepanelen te voorzien. Huurders kunnen deze zonnepanelen huren en zo besparen op hun energierekening en bijdragen aan een duurzamere wereld.

Energieneutrale sociale woningbouwIn Malburgen zijn huurwoningen gebouwd die dusdanig veel energie opwekken dat de bewoners (bij een gemiddelde gezinssamenstelling en een gemiddeld tot zuinig verbruik) nauwelijks of geen energielasten meer hoeven te betalen. Het maandelijkse bedrag, dat bewoners normaliter zouden betalen aan energielasten wordt door de corporatie in rekening gebracht. Hierdoor is de corporatie in staat te investeren in extra maatregelen om het energiegebruik te minimaliseren en om de woningen energie te laten opwekken. In 2014 is een bouwbedrijf in Presikhaaf, in opdracht van Portaal gestart met de duurzame renovatie van 96 huurhuizen. De huurhuizen worden verduurzaamt in het kader van De Stroomversnelling. De naoorlogse woningen worden energieneutraal gemaakt. Een energieneutrale woning is een woning die jaarlijks evenveel energie opwekt, als de bewoner (gemiddeld) verbruikt.

Wat GroenLinks betreft gaan we door met de bouw van energieneutrale huizen en maken we afspraken met de coöperaties over de renovatie van bestaande huizen naar woningen die energienotaloos zijn.

Fonds of lening

Investeren in duurzame energie is tegenwoordig rendabel. Maar de kost gaat voor de baat uit, en het financieren van deze investering is niet altijd makkelijk. GroenLinks Arnhem pleit voor een fonds waaruit tegen gunstige rente leningen worden gegeven om projecten mogelijk te maken, zoals gebeurd is bij de uitvoering van het amendement ‘Het zonnetje in huis’.

Zonvisie

GroenLinks wil dat de gemeente opwekking van duurzame energie binnen de gemeentegrenzen sterk bevordert. De stad gebruikt veel energie en dient daarom haar verantwoordelijkheid te nemen door ook in Arnhem manieren te vinden om energie op te wekken. Het behalen van deze doelstelling hangt af van het aantal zonnesysteem dat wordt aangelegd door burgers en bedrijven. De gemeente heeft hierbij een bescheiden rol, maar kan wel helpen. Arnhem gaat burgers en bedrijven in staat stellen hun eigen zonne-energieproject te realiseren op hun eigen dak, het gezamenlijke dak van hun Vereniging van Eigenaren, of op een geschikt dakoppervlak elders in de stad, zoals dat bij Rijnstate is gebeurd, maar wat ook zou kunnen bij de (stads)boerderijen, winkelcentrum Kronenburg, braakliggende kavels, gemeentedaken en daken van bedrijven. GroenLinks wil dat de gemeente hiertoe een samenhangende visie ontwikkelt op het stimuleren van zonne-energie.