Perspectiefnota 2014- 2017
Wederom weinig perspectief dit jaar in de perspectiefnota. Wederom moet er flink extra bezuinigd worden (oplopend tot 6 miljoen in 2017) en wederom komen de grootste risico’s voor Arnhem van het kabinet PvdA/VVD. Dit kunnen wij B&W natuurlijk niet kwalijk nemen en het laatste wat zij wensen is wederom te moeten gaan snijden in de uitgaven. We doen volop ons best om sociale voorzieningen en zorgtaken op peil te houden en dat lukt maar moeilijk met de oplopende werkloosheid en de nog steeds tegenvallende conjunctuur. In Den Haag is men doorgeslagen in bezuinigen. GroenLinks is van mening dat je juist in tijden van crisis als overheid moet durven investeren. Investeren in Groen en Schone energie. Dat zal ook in Arnhem zorgen voor een prettige leefomgeving en voor nieuwe werkgelegenheid. Het is de tijd om de handen uit de mouwen te steken, om moeilijke beslissingen te nemen en ze dan ook uit te voeren. Om als je eenmaal een besluit hebt genomen erachter te gaan staan en niet alles steeds opnieuw in twijfel te trekken. Er staat een zeer grote operatie te wachten voor Arnhem: de drie decentralisaties. Dit zal ervoor zorgen dat het budget van de gemeente zal verdubbelen. Tegelijkertijd krijgen we de verantwoordelijkheid voor taken die eerst bij het Rijk lagen. We moeten deze taken echter wel met 60 miljoen euro minder middelen voor elkaar zien te krijgen. Dit alles dankzij de bezuinigingsdrift van PvdA/VVD in Den Haag. Het wordt onze taak om ervoor te gaan zorgen dat sociale voorzieningen en zorg terecht komen bij degenen die het ‘t meest nodig hebben. Dat proces moeten we zorgvuldig, maar wel snel, met elkaar in gaan. Uitstel kan niet want eind 2013 moeten ons transitieplan al klaar zijn.
GroenLinks stelt voor om de discussies wel in de juiste volgorde te gaan voeren. Dus eerst een discussie over de decentralisaties voordat je beleidsrichtingen uitzet in een perspectiefnota. Dat deze volgordelijkheid niet klopt moeten we trouwens onszelf als raad kwalijk nemen. De nota’s liggen klaar voor behandeling maar wij praten over andere zaken. Wij zijn te veel bezig met vragendriekwartiertjes, moties vreemd aan de orde van de agenda, referenda over reeds genomen besluiten en, laatst but not least, onze eigen vergaderdiscipline.
In de perspectiefnota wordt ook een voorschot genomen op het GRP 5. Alleen nog maar kerntaken uitvoeren, de voorgenomen lastenstijging met meer dan de helft verminderen en vervolgens snijden in het budget van onderhoud in de openbare ruimte, waarvan 2Switch dan ook nog eens de dupe wordt. Wederom: foute volgorde. Eerst discussie dan ’n voorstel en wel een goed voorstel.
Op het gebied van de huisvesting van speciaal onderwijs wordt de investeringsruimte met 3 miljoen verminderd. Tegelijkertijd komen er 2,5 miljoen euro aan rijksbezuinigingen op het bordje van het onderhoud bij onderwijshuisvesting. We willen graag snel duidelijkheid hoe we dit allemaal gaan opvangen en wat dit concreet gaat betekenen voor het onderwijs.
Dan de armoedeagenda. GroenLinks is voorstander van een ruimhartig armoedebeleid en wij zullen ons sterk maken voor het behoud van het Arnhemse model. Er wordt voorgesteld om 9 ton bij te plussen maar er is misschien wel meer nodig. Er wordt in de perspectiefnota voorgesteld om op de bovenwettelijke normen te gaan bezuinigen. Daar zijn wij op voorhand geen voorstander van maar we wollen wel eerst de discussie voeren zodat we alles in samenhang kunnen afwegen.
GroenLinks wil daarom alleen kennisnemen van de perspectiefnota. Besluiten dit nu vast te leggen zou betekenen dat we grote delen eruit zouden moeten amenderen in afwachting van de te voeren discussies. We willen eerst discussiëren dan beleidsrichtingen vaststellen.
Over programma 2 ‘Arnhem groene en duurzame stad’ zijn wij ronduit on tevreden. Vorig jaar heeft deze raad in de perspectiefnota op voordracht van GroenLinks een geheel nieuw programma toegevoegd op het gebied van duurzaamheid. Het gaf de urgentie aan om werk te maken van de doelstellingen 3% energiebesparing en 7% duurzame energie op eigen bodem. Duidelijk is nu al dat deze percentages niet waar gemaakt gaan worden, en, erger nog, er wordt in onze optiek geen prioriteit aan gegeven. Hier verachten wij van het bestuur een hands-on mentaliteit en gerichte plannen om de doelen te bereiken. Maar wij zien nauwelijks enige inspanning en het duurt allemaal veel te lang. Het amendement “Het zonnetje in huis” wat tijdens de MJPB in oktober is aangenomen wordt nog steeds niet uitgevoerd. Ondertussen hadden onze inwoners allang van de lage rentelening voor zonnepanelen gebruik moeten kunnen maken. De jaarlijkse raadsactiviteit over Energie made in Arnhem? Geen idee waar die blijft. De voortgang bij het lokale duurzame energiebedrijf? Geen idee. Windmolens in Arnhem om de doelstellingen te behalen? Dat gaat in ieder geval niet gebeuren voor 2014. Hoe wordt de doelstelling wel gehaald? Geen idee.
Dat de wethouder zich inzet voor duurzaamheid geloven we wel maar het is niet goed genoeg. Het blijft bij laaghangend fruit. Een mooi fotomomentje bij weer een opening van een enkel laadpunt. Er is geen lange termijn visie en geen samenhang in het beleid.
GroenLinks gaat echter vrolijk op eigen kracht verder. En gelukkig worden onze voorstellen vaak door de raad gesteund. Zo lijkt de weg naar de Culturele Wijk Coehoorn geplaveid te zijn en verwachten we op korte termijn de ambtelijke notitie waarin zal worden voorgesteld de sleutel letterlijk uit handen te geven aan dit initiatief. Een plek waar niet alles van te voren wordt ingevuld, waar gebruik gemaakt gaat worden van leegstaande panden, waar de creatieve sector de technologische gaat ontmoeten en een plek waar Alliander een duurzame wijk van wil maken.
Ook zijn wij tevreden met het aannemen van Ruimte Creatief Benutten, waardoor we op een andere manier naar het gebruik van leegstand gaan kijken. Wat kunt u nog meer van GroenLinks verwachten? Wij vinden dat burgerinitiatieven meer ruimte moeten krijgen. Bij een terugtrekkende overheid hoort meer burgerparticipatie. Die burger wil wel maar loopt vaak tegen een overheid aan die afremt of onmogelijk maakt. Neem als voorbeeld het initiatief van zonnepanelen op scholen. 5 scholen in Arnhem hebben op eigen initiatief nu zonnepanelen. De rest van de scholen in Arnhem willen dit ook graag. Maar om een lening te krijgen voor de aanschaf van de panelen vraag de landelijke overheid een garantstelling van de plaatselijke overheid. En die komt er niet en daar heeft de burger dus niets aan.
Een overheid die afremt daar gelooft GroenLinks niet in en daarom zullen wij met initiatiefvoorstellen komen voor Groene Speelplekken en Stadslandbouw. Ook willen we festivals, voor Arnhem een belangrijke trekker, duurzaam gaan maken. Niet dat de gemeente alles zelf moet gaan doen, nee het gaat juist om de faciliterende rol, het wegnemen van blokkades, het mogelijk maken van proefprojecten. Daar gaan wij ons voor inzetten en ook hier hopen wij op de steun van de raad te kunnen rekenen.