'Dansen op een plastic berg afval,' zo omschreef raadslid Tobias de Groot Koninginnedag vorig jaar. Na een rondgang langs Arnhemse horecaondernemers, festivals en evenementenorganisatoren heeft hij tien concrete groene oplossingen gevonden voor een echt duurzaam evenementenbeleid.

“Sommige organisatoren wachten nog tot de gemeente het voortouw neemt. Met duidelijke afspraken tussen alle partijen valt al een wereld te winnen.” Eén materiaal bekers maakt de afvalinzameling veel eenvoudiger en milieuvriendelijk. Het plaatsen van stroompalen maakt stinkende generatoren overbodig. De Groot: "Dit initiatiefvoorstel van GroenLinks biedt meer groene stappen waardoor we straks niet alleen trots zijn op onze diverse feesten en festivals, maar ook op de verantwoorde manier waarop ze georganiseerd zijn.

De Groot: Uitgaan zonder het milieu teveel te belasten; het kan! Groen stappen wordt helemaal hip.”

Voor meer reacties en het complete initiatiefvoorstel duurzaam evenementenbeleid klik op 'lees meer'

De Arnhemse horeca en podia kunnen met een duurzame aanpak zich positief profileren naar de bezoekers, zeker nu maatschappelijk verantwoord ondernemen een vlucht voorwaarts maakt. De enorme berg plastic bekers is veel feestgangers een doorn in het oog, GroenLinks stelt voor dat de podia al tijdens een evenement afval opruimen. Zo is groen stappen voor iedereen een feest.

De Groot denkt dat deze aanpak ook economisch voordeel oplevert: “lokale ondernemers zouden veel meer betrokken kunnen worden bij de evenementen, door horecapersoneel uit de stad te halen, biologische streekproducten te promoten en onze eigen creatieve sector de reclame te laten verzorgen. Dan wordt het geld in de stad verdiend en weer uitgegeven, dit stimuleert ook de werkgelegenheid.”

Arnhem loopt achter op andere steden als Den Haag en Amsterdam als het gaat om duurzaam evenementenbeleid. Door middelen te reserveren voor duurzame innovaties, kunnen er eindelijk groene stappen voorwaarts gezet worden. Als de evenementen coördinator van de gemeente duidelijke, bindende afspraken maakt met de organisatoren en horecaondernemers, wordt het risico vermeden dat iedereen achterover blijft hangen en er niks gebeurt.

“Om duurzaamheid echt in de hearts and minds van alle betrokken partijen te laten leven, is het nodig dat de gemeente de lead neemt,” vindt Tobias de Groot. Hij hoopt dat iedereen er samen de schouders wil zetten om de evenementen een duidelijk groen profiel te geven. “Het zal Arnhem positief op de kaart zetten, duurzaamheid en evenementen kunnen prima hand in hand gaan, festivals zoals Waterdruppels geven al dat goede voorbeeld."

De gemeenteraad zal waarschijnlijk in april zich buigen over het initiatiefvoorstel 'duurzaam evenementenbeleid' van GroenLinks