Het raadsvoorstel "Windenergie in Arnhem!; be­slui­ten om markt­ini­ti­a­tie­ven te fa­ci­li­te­ren" is met een ruime meerderheid aangenomen. Geïnteresseerde marktpartijen kunnen nu op de volle medewerking rekenen van de gemeente als zij een plan hebben om windenergie in Arnhem te realiseren. Met deze principiële positieve grondhouding ten opzichte van windenergie komen we weer een stapje dichterbij het behalen van de Arnhemse doelstellingen op het gebied van duurzame energie.

Op maandag 14 januari 2013 heeft een ruime meerdeheid van de gemeenteraad ingestemd met het plan "Windenergie in Arnhem!; be­slui­ten om markt­ini­ti­a­tie­ven te fa­ci­li­te­ren". Hiermee toont de gemeente een positieve grondhouding ten opzichte van windenergie in Arnhem. Uit de studie van de KEMA, waarvan nu offciceel kennis is genomen, blijkt dat de doelstellingen die Arnhem zichzelf heeft opgelegd niet gehaald kunnen worden zonder ook windenergie in te zetten. Omdat het onderwerp nogal gevoelig ligt binnen raad en maatschappij is besloten om eerst een principe uitspraak van de raad te vragen. Met 24 stemmen voor en 13 tegen is het voorstel aangenomen.

De opwekking van 7% duurzame energie op Arnhems grondgebied is vastgelegd als doelstelling binnen het coalitieakkoord van SP, VVD, GroenLinks en D66. Uit de studie van de KEMA blijkt dat dit niet zonder windenergie behaald kan worden. Eveneens worden drie kansrijke gebieden aangewezen: 't Broek/Kleefse Waard, Koningspleij Noord en IJsseloord-II.

Bij de stukken van het raadsvoorstel was ook een concreet plan toegevoegd om 3 molens te realiseren. Het bedrijf OutSmart uit Velp (gld) heeft het plan ontwikkelend. Het voorziet in een opgesteld vermogen van 10 Megawatt en aan van de molens is ook een opleidingscentum geprojecteerd. Zij willen samen met de lokale duurzame energiemaatschappij Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE) het project op gaan pakken. Het idee is dat een lokale coöperatie goed in staat is om de burgerparticipatie te organiseren. Burgers kunnen immers aandelen kopen in het windproject en de winsten worden weer geïnvesteerd in duurzame energie in Arnhem. Tevens is het de bedoeling dat het hele project een streekproduct wordt: alle onderdelen komen van bedrijven uit de buurt van Arnhem. Zo wordt ook de werkgelegenheid gestimuleerd.

GroenLinks juicht deze ontwikeling van harte toe en we voelen ons gesteund dat de duurzaamheigsdoelstellingen van het college zo breed worden ondersteund door de gehele raad.

Bijlagen: spreektest fractievoorzitter David Willemsen en klik hier voor de presentatie van OutSmart.