De besturen van de drie grootste Arnhemse schoolbesturen voor basisonderwijs willen verduurzamen. Daarom gaan ze overal LED-verlichting gebruiken en bij wijze van pilot zonnepanelen op drie schooldaken leggen. Blijkt dit een succes, dan komen op alle 58 Arnhemse basisscholen zonnepanelen te liggen. De pilot is een grote operatie die logischerwijs grote investeringen vraagt.
Daarom willen de schoolbesturen het benodigde geld lenen: dat kan via Rijk, onder gunstige voorwaarden. Het Rijk stelt echter als eis dat de gemeente Arnhem garant staat voor die lening – en dat wil de gemeente Arnhem niet. Tobias de Groot: “We hebben het college gevraagd waarom ze niet garant willen staan. Wethouder Leisink antwoordde dat de gemeente Arnhem het risico te groot vindt. Hij hoopt daarom dat het minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de eis van gemeentelijke garantstelling laat vallen. Dat zou mooi zijn, want zo’n grootschalige groene investering moet natuurlijk een kans krijgen.”
Het Arnhemse college heeft het Rijk verzocht de regels voor garantstelling te heroverwegen. Mocht het ministerie van OC&W hier negatief op reageren, dan is het college bereid gebleken het verzoek tot garantstelling opnieuw te bekijken. Tobias: “Natuurlijk zou het het makkelijkste zijn als het Rijk besluit dat de gemeentelijke garantstelling niet nodig is. Overigens is de kans dat een school failliet gaat heel klein; als dat al zou gebeuren, zal het gebouw door een andere school betrokken worden, want de kinderen hebben nu eenmaal onderwijs nodig. Bovendien hebben stichtingen een gegarandeerde inkomenstenbron, namelijk een jaarlijkse Rijksbijdrage voor o.a. stroomkosten. Wat ons betreft zou de Rijkslening er dus gewoon moeten komen. De garantstelling kost niets en brengt de doelen van het ‘Convenant Energie Made in Arnhem’ in één klap fors dichterbij. Dankzij deze inspanningen wordt de CO2-uitstoot fors gereduceerd. We zijn benieuwd wat de reactie van OC&W gaat zijn en hopen dat de pilot snel van start kan gaan.”