Als je dinsdagochtend 1 mei door de Arnhemse binnenstad liep struikelde je overal over het afvalbergen van Koninginnedag. Hoewel de schoonmakers natuurlijk geweldig werk doen en de stad in no-time weer schoon was, vindt GroenLinks het zonde dat er op een feestdag zoveel afval geproduceerd wordt. Vier jaar geleden al heeft de gemeenteraad besloten dat het bij grote evenementen verplicht moet worden om milieuvriendelijke ‘ecobekers’ te gebruiken. Omdat het college dit voornemen tot op heden nog niet verwezenlijkt heeft, stellen GroenLinks en D66 hierover nu vragen aan het college. GroenLinks-raadslid Tobias de Groot legt uit: “Een retoursysteem voor drinkbekers is een heel goed idee. Het zorgt ervoor dat drinkbekers direct worden hergebruikt of worden afgevoerd als aparte afvalstroom zodat het plastic later gerecycled kan worden.” Op veel plaatsen in Nederland zijn goede ervaringen opgedaan met statiegeldsystemen bij evenementen. Daarom vragen de fracties van GroenLinks en D66 het college nu of zij bereid is om volgend jaar bij Koninginnedag een retoursysteem voor drinkbekers verplicht te stellen.
Lees ook het artikel 'Dansen op berg plastic is niet leuk' dat op in de zaterdagse Gelderlander van 13 mei stond.
Voorgeschiedenis: motie uit 2008
Inmiddels vier jaar geleden heeft de gemeenteraad de motie Schone evenementen aangenomen. Daarmee werd het college van B&W opgeroepen om bij het verlenen van vergunningen voor (culturele) evenementen het gebruik van milieuvriendelijke ecobekers verplicht te stellen. Straten liggen na evenementen vaak bezaaid met afval, wat de aantrekkelijkheid van de stad niet bepaald ten goede komt. Bovendien wil Arnhem zich al jarenlang profileren als voorloper op het gebied van energie en milieu. Het gebruik van ecobekers is interessant omdat er mogelijkheden zijn om gebruik te maken van een statiegeldsysteem of inwisselmogelijkheden. Zo’n laatste systeem wordt al jaren gebruikt bij Pinkpop: voor 50 ingeleverde bekers krijg je één consumptiebon. Daardoor wordt tijdens het festival meer dan 4 ton plastic gerecycled volgens het cradle to cradle-principe: de bekers zijn biologisch afbreekbaar en vormen daardoor de grondstof voor nieuwe bekers.
Teleurstellende resultaten
Het heeft even geduurd, maar in 2010 heeft de gemeente Arnhem de organisatoren van grotere evenementen verzocht om inderdaad ecobekers te gaan gebruiken. Er is er toen voor gekozen om niet voor één bepaald retoursysteem te kiezen, zodat organisatoren zelf konden beslissen hoe zij invulling wilden geven aan het verzoek van de gemeente. De resultaten van dit eerste jaar zijn echter teleurstellend: organisatoren blijken weinig enthousiast voor een retourbekersysteem. Tobias: “Dat is op zich begrijpelijk, omdat het leidt tot hogere kosten en meer werk tijdens het evenement. Daarom is hier ook een rol voor de gemeente weggelegd: zij zouden organisatoren moeten verplichten om ecobekers te gebruiken, omdat vriendelijk verzoeken weinig effect heeft.”
Lees ook het artikel van de Gelderlander waarin organisator van de World Statues in Arnhem, Robin Hagen, vertelt dat hij van plan is ecobekers te gaan gebruiken.