De GroenLinks-fractie is trots op een groot aantal zaken die de afgelopen twee jaren zijn bereikt. Vanavond, tijdens de raadsvergadering van 8 november, wordt gesproken over de Arnhemse begroting. Lees hier de visie van GroenLinks, zojuist ingesproken door raadslid Tobias de Groot tijdens de Algemene Beschouwingen.

"Voorzitter,
Vorig jaar hebben we op deze plek de raad laten weten waar we als GroenLinks voor wilden gaan, het afgelopen jaar. Graag blikken we terug op de afgelopen periode en kijken we naar de toekomst. De GroenLinks fractie heeft haar verantwoordelijkheid genomen door plaats te nemen in het bestuur van de gemeente en heeft haar handtekening gezet onder het Lenteakkoord. Nu we bijna twee jaar onderweg zijn gaan we langzamerhand de balans opmaken. Ook willen we rekening houden met de veranderende omstandigheden. De economische situatie is veranderd en er komen nieuwe vragen en knelpunten op ons af. De bezuinigingen die vanuit het Rijk op de gemeentes afkomen zijn vele malen groter dan we in de lente van 2010 konden overzien.

Tegen het licht van deze veranderde omstandigheden vragen wij ons een aantal dingen af. Zijn we sociaal genoeg? Kunnen we onze groene ambities waarmaken? Verbetert de democratie daadwerkelijk? Luisteren we naar de stad of is de houding in Arnhem nog niet veranderd? Kunnen we onze beloften nakomen en worden mooie woorden in de nota’s ook omgezet in daden? Wij zullen nu, en de aankomende twee jaren, kritisch blijven en deze vragen in ons achterhoofd houden.

Zijn we sociaal?

We proberen te voorkomen dat mensen in Arnhem aan de zijlijn komen te staan. De eerste belangrijke stap hebben we tijdens de bezuinigingsronde gezet: een forse bezuiniging op de Arnhem Card is teruggedraaid. Bovendien kent de huidige begroting een voorstel om vanuit de algemene middelen €720.000 extra beschikbaar te stellen ten behoeve van het armoedebeleid.
We hebben in mei een initiatiefvoorstel ingediend om goedkope groene stroom aan te bieden aan de minima. Het is weliswaar tot nu toe geen enkele stad gelukt om collectief aan te besteden, maar dankzij ons voorstel werkt de gemeente nu wel aan het  verzamelen en uitwerken van ideeën om op andere manieren te werken aan de doelen uit dit voorstel. Wij zullen als raad hiervan op de hoogte gehouden blijven worden. 
Om ervoor te zorgen dat kinderen van de Arnhemse minima kunnen blijven meedoen met cultuur willen we een Jeugdcultuurfonds oprichten, wat voor extra middelen zal zorgen voor de Arnhem Card. Daarvoor hebben wij een amendement ingediend bij de begroting. Ook werd deze week een mede door GroenLinks ingediend amendement op de Contourennota aangenomen waardoor ID-ers, mensen met een gesubsidieerde baan, aan het werk kunnen blijven.
Op de zojuist genoemde manieren blijft GroenLinks werken aan het op peil houden van het sociale beleid in Arnhem. Datzelfde doen we bij de zorg. De kwaliteit moet gewaarborgd worden: meedoen en participatie staat centraal. Daarbij refereren we graag aan het door ons gemaakte participatiediagram dat als amendement is ingediend en aangenomen bij de nota 'Integratie door participatie'.

Kunnen we onze groene ambities waarmaken?

Er worden concrete stappen gezet op het gebied van het Duurzame Energiebedrijf, een initiatief van GroenLinks dat in het Lenteakkoord opgenomen is. Om een vinger aan de pols te houden dienen we bij de begroting een amendement in, waarin we verzoeken om in het eerste kwartaal van 2012 een stand van zaken op te maken. Tevens willen we dat in het eerste kwartaal van 2012 een beleidsplan wordt opgesteld inclusief een realistische kostenberaming.
Het programma ‘Arnhem Energiestad’ is ontwikkeld. Daarnaast is het convenant ‘Energie Made in Arnhem’  ondertekend door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, onderwijs, overheid, woningcorporaties en (maatschappelijke) instellingen.
Het door GroenLinks geïnitieerde onderzoek naar walstroom wordt op dit moment uitgevoerd. Het doel is dat boten op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier van stroom kunnen worden voorzien.
Bij de bezuinigingen hebben we ingezet op ‘duurzaam bezuinigen’. Dat betekent dat er geen voorzieningen en opgebouwde kennis worden wegbezuinigd waar jarenlang geld en energie in is gestoken en moeilijk weer herstelbaar is, maar juist zaken die in tijden van crisis gemist kunnen worden en eenvoudig weer ingevoerd of geïntensiveerd kan worden op het moment dat het beter gaat met de economie.

Voor de komende periode zal GroenLinks zich richten op:

  • het principe 'de vervuiler betaalt'. Arnhemmer moeten in de toekomst zélf invloed krijgen op de hoogte van de door hem of haar te betalen afvalstoffenheffing. We willen dat een systeem van gedifferentieerde tarieven wordt ingevoerd, tegelijk met de andere voorwaarden uit het verzamelamendement 'Invulling beter in balans' dat door de raad is aangenomen tijdens de bezuinigingsronde. Daarom dienen we nu bij de begroting een amendement in om de excorporatie van de afvalstoffenheffing uit de OZB uit te stellen tot er daadwerkelijk een 'vervuiler betaalt-systeem' is. We zijn blij dat we dit amendement samen met de SP en de VVD kunnen indienen.
  • GroenLinks zal zich sterk blijven maken voor een groene en culturele invulling van Stadsblokken/Meinerswijk. Groen maakt en houdt de stad leefbaar aan beide zijden van de Rijn.
  • Doordat steeds meer inwoners met de fiets naar de binnenstad of winkelcentra in Zuid gaan, moeten we zorgen voor meer goede fietsenstallingen. Vandaar dat we bij de begroting een voorstel indienen om meer gratis, bewaakte fietsenstallingen in zowel Noord als Zuid. Dat is goed voor de gezondheid van fietsende Arnhemmers en het levert eveneens sociale werkplekken op.

Bloeit de cultuur?

Vorig jaara al kondigden we aan dat we ons zouden richten op het atelierbeleid. Dat hebben we zeker gedaan. We hebben een rapport gepresenteerd over het atelierbeleid en als gevolg daarvan wordt er nu gewerkt aan een concreet plan waarin drie grote panden aan een 'quickscan' worden onderworpen, om hieruit straks als raad een keuze  te kunnen maken voor het transformeren van ruimtes tot ateliers. Op die manier kunnen we in één klap 50 tot 100 ateliers toevoegen aan ons bestand, maar een aantal van 300 is het doel. Echter, het rapport zou er in juli al liggen. We maken ons daarom zorgen en roepen op tot snelheid en duidelijkheid over de stand van zaken. Afspraken moeten nagekomen worden!

Voor de komende periode richten we ons op drie onderwerpen:

  • het realiseren van een broedplaats, zoals ook in het Lenteakkoord is afgesproken, die heel goed in het voormalige BASF-gebouw gerealiseerd kan worden;
  • meer flexibel geld bij de nieuwe cultuurnota, zodat we niet meer alleen maar instellingen ondersteunen, maar ook nieuwe, innovatieve en creatieve ideeën, zodat er ingespeeld wordt op de vraag en ruimte is voor experiment;
  • een nieuw vergunningenstelsel, zodat creatievelingen kansen krijgen.

Hoe staat het onderwijs ervoor?

We hebben het vorig jaar vaak gehad over het speciaal onderwijs. Inmiddels is dit onderwerp breed gedragen en is de noodzaak ervan bij iedereen bekend. Er ligt een enorme opgave voor betere huisvesting van de meest kwetsbare kinderen. Voor GroenLinks heeft dit hoge prioriteit. Samen met de provincie moeten we gaan bouwen aan een toekomst, in Presikhaaf, in Schuytgraaf en in het vernieuwde Dorp.

Verbetert de democratie?

Voorzitter, vorig jaar hebben we wederom het belang van goed communiceren met de stad naar voren gebracht. Door dit ook zelf te blijven doen zijn we onder andere tot twee onderwijsamendementen bij de begroting gekomen: de betreffende knelpunten werden naar voren gebracht tijdens een werkbezoek. Vandaar dat we dit jaar met elkaar van gedachten willen wisselen over de samenwoonscholen en de gemeente oproepen om goede regie te voeren in het kader van de vroeg- en voorschoolse educatie.
Voorzitter, de huidige begroting bevat gelukkig niet alle bezuinigingsvoorstellen die door het college zijn voorgesteld tijdens de bezuinigingsronde van afgelopen jaar. GroenLinks heeft samen met andere partijen veel bezuinigingen kunnen voorkomen en allerlei alternatieven bedacht. De begroting bevat veel beleid waar we wel achter staan maar het kondigt ook plannen aan waar we inhoudelijk nog met elkaar van gedachten over moeten wisselen.

We zien uit naar de gedachtewisselingen en zien uit naar een goede samenwerking, ook het komend jaar.

Dank u wel."