De driehonderd Arnhemmers met een subsidiebaan blijven toch aan het werk. Een meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad heeft dat gisteren besloten door een mede door GroenLinks ingediend amendement op de Contourennota te steunen. Deze ID-ers (met een ‘Instroom-Doorstroom baan’) behouden ofwel hun huidige werk, of worden naar ander werk begeleid. Om hiervoor te kunnen zorgen zal de subsidie voor ID-ers niet per januari 2012 stopgezet worden, maar nog een halfjaar langer in stand worden gehouden. GroenLinks-raadslid Ria Peters: “We zijn zeer tevreden met deze uitkomst, omdat nu in ieder geval gegarandeerd is dat deze mensen aan het werk blijven”. Ook steunde meerderheid van de raad het GroenLinks-amendement voor het behoud van de participatiecoaches. Het college was van plan om vanaf 2014 in het budget voor de participatiecoaches te gaan snijden, maar dat gaat nu niet door. Ria: “Daar zijn we heel erg blij mee. Dit is juist een erg succesvol, laagdrempelig project. Het zorgt ervoor dat ook jongeren meedoen: het zou zonde zijn om dan juist hierop te gaan bezuinigen.”

Werkgever betaalt zo mogelijk loonwaarde, anders maatwerk bieden
Door Rijksbezuinigingen op het participatiebudget dreigden alle ID-banen per januari 2012 te verdwijnen. ID-ers zijn mensen die op dit moment in een reguliere baan niet goed zouden functioneren, maar die heel waardevol zijn als bijvoorbeeld hulp-conciërge of administratief medewerker. Het Arnhemse college had in haar Contourennota al aangegeven dat zij wilde proberen te kijken of een aantal van deze mensen hun baan kon behouden. Dankzij het door de SP, VVD, GroenLinks, D66 en Zuid Centraal ingediende amendement ‘Behoud baan voor ID-ers door maatwerk’ gaat wethouder Michiel van Wessem zich nu de komende maanden een uiterste inspanning leveren om te proberen de loonkosten te verdelen. Ria Peters legt uit: “Door een extern bureau zal de loonwaarde van iedere ID-er vastgesteld worden. In principe gaat de werkgever dan de loonwaarde betalen: heeft iemand een loonwaarde van 40%, dan vult de gemeente de overige 60% aan. Kan de instelling de loonwaarde niet betalen, dan moet  de gemeente maatwerk leveren, bijvoorbeeld diegene begeleiden naar een andere baan.”

In april 2012 overzicht stand van zaken
De wethouder krijgt van de raad enkele maanden de tijd om te onderzoeken welke werkgevers de loonwaarde van hun ID-er(s) kunnen opbrengen, en in welke gevallen maatwerk geleverd moet worden. Ria: “In april 2012 zal Van Wessem ons een overzicht geven van welke werkgevers wel en niet in staat zijn om de loonwaarde te betalen. Dan zal blijken wat het voorgenomen beleid voor consequenties heeft. GroenLinks is tevreden met deze oplossing, omdat nu in ieder geval gegarandeerd is dat mensen aan het werk kunnen blijven.” Op basis van de tussenrapportage komt de wethouder met een voorstel wat er moet gebeuren en hoeveel geld daarvoor nodig is. Het is vervolgens aan de raad om op basis van die informatie te beslissen hoe alle ID-ers aan het werk kunnen blijven.

Participatiecoaches gered
Een ruime meerderheid van de raad heeft ook het GroenLinks-amendement over de participatiecoaches aangenomen. Dit mede door de PvdA, SP en ChristenUnie ingediende plan voorkomt dat vanaf 2014  in het budget voor de participatiecoaches gesneden wordt. Ria: “De participatiecoaches zijn erg succesvol, doordat het een laagdrempelige manier is om mensen mee te laten doen in de samenleving. We zijn erg blij dat een meerderheid van de raad het met ons eens is dat het zonde zou zijn om op dit project te gaan bezuinigen. De participatiecoaches zullen in de toekomst gefinancierd worden met geld dat nu ingezet wordt voor projecten die juist niet goed lopen.”