Namens de GroenLinks-fractie heeft raadslid Tobias de Groot een aantal kritische vragen gesteld over het Arnhemse vergunningenbeleid. Arnhem presenteert zich namelijk graag als creatieve stad, maar het aanvragen van vergunningen voor culturele evenementen kost nog steeds veel tijd en helaas soms ook (te) veel geld. GroenLinks vindt het van groot belang dat het culturele klimaat in Arnhem behouden blijft. Daarom zou de gemeente kansrijke initiatieven moeten stimuleren en de organisatoren van culturele evenementen faciliteren: het zou juist eenvoudig moeten zijn om een vergunning aan te vragen. Tobias: "In het Lenteakkoord heeft het college van B&W afgesproken om het aantal regels te verminderen. Volgens GroenLinks past het vereenvoudigen van de vergunningenaanvraag daarbij. Daarom heb ik over dit onderwerp nu een aantal vragen aan het college gesteld".

MJPB
In de 'Meerjaren Planbegroting 2012', waar de Arnhemse gemeenteraad zich op dit moment over buigt, staat het volgende te lezen: "De gemeente levert (door de exploitatie van diverse voorzieningen, door subsidies, door het regisseren en door het faciliteren van allerlei culturele activiteiten) belangrijke bijdragen aan het culturele klimaat. In breder verband draagt het culturele klimaat bij aan de aantrekkelijkheid van Arnhem als stad om te wonen en te werken". GroenLinks wil heel graag het culturele klimaat in Arnhem behouden. Raadslid Tobias de Groot: "Dan moet iedereen de kans krijgen om te experimenteren. Het feit dat vergunningen nog steeds veel tijd en geld kosten is een remmende factor. Arnhem zou als creatieve stad juist blij moet zijn met dit soort aanvragen en dus moeten zorgen dat je vergunningaanvragen makkelijk kunt doen".

Arnhem zou trots moeten zijn Uit gesprekken die GroenLinks heeft gevoerd met organisatoren van culturele evenementen blijkt dat bij vergunningaanvragen telkens weer veel formulieren moeten worden ingevuld. Bovendien brengt zo'n aanvraag heel wat kosten met zich mee. Tobias: "Arnhem zou juist trots moeten zijn op dit soort initiatieven. Steeds vaker zijn er (kleine) evenementen aan de rand van de stad, op braakliggende terreinen of in leegstaande (fabrieks)panden. Een creatieve stad moet verheugd zijn over het in gebruik nemen van deze dode plekken!". Middels dit soort initiatieven wordt er wordt immers weer leven in dit soort plaatsen geblazen. Gebieden die eerder vervallen en kleurloos waren krijgen door dit soort evenementen een positieve naam. Bovendien kan Arnhem zich onder andere dankzij zulke activiteiten profileren als dé creatieve stad: dat is ook weer goed voor de aantrekkelijkheid en economie van de stad. Vragen aan college Om meer duidelijkheid te krijgen over het vergunningensysteem en de mening van het college heeft Tobias nu een aantal vragen gesteld namens de fractie. Daarbij verwijst hij onder andere naar de uitwerking van een ander vergunningenstelsel zoals dat voorgesteld is in het Manifest van de Ruimte. Hij hoopt verheldering te krijgen over de tarieven die nu gelden voor verschillende typen evenementen. Bovendien is hij benieuwd naar de mening van het college over het idee van een 'vergunningenluwe zone', over locatievergunningen en vergunningen voor organisatoren. Tobias: "Ik ben erg benieuwd hoe het college gaat reageren. Wellicht kunnen we naar aanleiding van de antwoorden een voorstel doen om het Arnhemse vergunningenbeleid te vergemakkelijken. Maar eerst maar eens zien wat het college op mijn vragen antwoordt!".