Raadslid namens GroenLinks Arnhem Sjaak van 't Hof heeft vandaag schriftelijk vragen ingediend over de doortrekking van de A15, van Bemmel naar de A12. Uitspraken van wethouder Leisink in De Gelderlander van 23 juni jl. lijken erop te wijzen dat het college uit gaat van een doortrekkingsvariant met brug. De planstudie naar de doortrekking van de A15 zou echter zowel een variant met een brug als een variant met een tunnel omvatten. De GroenLinks-fractie meent dat de nog te verschijnen Milieueffectrapportage zou kunnen uitwijzen dat een tunnel beter kan zijn voor mens, natuur en landschap dan een brug. Sjaak: "We zijn benieuwd of het college het wat dit betreft met ons eens is. We hopen bovendien dat het college bereid is zich te onthouden van enthousiaste reacties over de doortrekking van de A15 met brug zolang deze Milieueffectrapportage nog niet is verschenen en beoordeeld. Dat zou zeker terecht zijn, omdat tot die tijd bovendien de raad van Arnhem nog geen voorkeur voor een bepaalde variant heeft uitgesproken".
Vragen GroenLinks Arnhem ex artikel 44 RvO
In 2006 hebben het Rijk, de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen (toen nog: KAN) een bestuurovereenkomst gesloten. Onderdeel van deze overeenkomst was het uitvoeren van een planstudie naar de doortrekking van de A15 (van Bemmel naar de A12). Deze planstudie zou zowel een doortrekkingvariant met een tunnel als een variant met een brug omvatten.
Op 22 juni 2011 hebben het Rijk, de provincie Gelderland en de Stadsregio een bestuursovereenkomst getekend waarin is afgesproken geld beschikbaar te stellen voor een doortrekkingsvariant A15 met brug. Onderdeel van deze laatste bestuursovereenkomst is Besluit 5: Vervolgproces. Dit besluit luidt: “Na inspraak en advies op de nog te publiceren Trajectnota/MER wordt het standpunt bepaald. Tevens wordt dan een definitieve bestuursovereenkomst tussen die partijen opgesteld en ondertekend.”
De Gelderlander van 23 juni 2011 besteedt aandacht aan het nieuwe bestuursakkoord. Wethouder Martijn Leisink wordt als volgt geciteerd: “Voor ons is het belangrijk dat die A15 er komt, met of zonder tol. Iedere auto en iedere vrachtauto die erover rijdt en die niet over de Pleyroute rijdt, is een verbetering ten opzichte van nu. Tol op de Pley was voor ons onaanvaardbaar geweest.”
Bovenstaande leidt tot de volgende vragen van de fractie van GroenLinks aan het college van Burgemeester en Wethouders:
1. Is het college het met de fractie van GroenLinks eens dat het nog te verschijnen MER kan uitwijzen dat een doorgetrokken A15 met tunnel beter kan zijn voor mens, natuur en landschap dan een doortrekking met brug?
2. Is het college bereid zich te onthouden van enthousiaste reacties over de doortrekking van de A15 met brug zo lang het MER niet is verschenen en beoordeeld en zo lang de raad van Arnhem - het MER in acht nemende - geen voorkeur voor een bepaalde variant heeft uitgesproken?