Wellicht komt zijn naam u niet bekend voor, maar Roberto Mangré is al zo’n anderhalf jaar lang een waardevol lid van de fractie van GroenLinks Arnhem. Als commissielid is hij de ‘man van de cijfertjes’ in de commissies VFAB (Veiligheid, Financiën, Algemene en Bestuurlijke Zaken) en CEESS (Cultuur, Economie, Educatie, Sport en Sociale Zaken), en is hij plaatsvervangend voorzitter van de Auditcommissie Financiën. Daarnaast vervult hij een belangrijke rol als rechterhand voor alle andere GroenLinks-fractieleden op het gebied van financiën. Wie is hij precies en wat motiveert hem om commissielid te zijn? Roberto Mangré stelt zich voor!
In het dagelijks leven
Roberto woont met zijn gezin in het Arnhemse Schuytgraaf. Hij is vader van een tweeling en houdt in zijn vrije tijd van voetballen, hardlopen en lezen. Over zijn accountancy-achtergrond zegt hij: “ik heb nou eenmaal veel affiniteit met cijfers”. Zijn gezinsleven en werk voor GroenLinks Arnhem combineert Roberto met een parttime baan als Directie & Stafmedewerker bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Naar eigen zeggen is Roberto al zijn hele leven een trouwe GroenLinks-stemmer. Roberto: “Voor mij is GroenLinks altijd de partij geweest die het vrije denken voorop zet, zonder bang te zijn voor andere ideeën. Onderwerpen als de gemengde samenleving benadert de partij op een positieve manier en daardoor levert ze een belangrijke bijdrage aan het debat”. Vooral de manier waarop GroenLinks politiek bedrijft spreekt hem erg aan. “Binnen de partij is sprake van een grote diversiteit aan zowel mensen als ideeën. Het spreekt mij erg aan dat je het zonder enig taboe over iets kan hebben. Juist dat maakt dat GroenLinks een toegevoegde waarde heeft voor de samenleving”.
GroenLinks Arnhem
Vanwege zijn affiniteit met maatschappelijke kwesties en politiek heeft Roberto in de loop van 2009 besloten om een actievere bijdrage aan de politiek te gaan leveren. Hij had daarbij een specifiek doel voor ogen: “Ondanks dat ik me goed kan vinden in het gedachte goed van GroenLinks, miste ik iets in de praktijk. Het gaat vaak over de geijkte onderwerpen: energie, natuur en duurzaamheid. Maar als je naar de gemeentebegroting van €640 miljoen kijkt, gaat maar zo’n 10-25% daarvan naar die onderwerpen. GroenLinks heeft ook heel goede ideeën over onderwerpen waar het grotere deel van het geld aan wordt besteed, zoals werkgelegenheid, wegenbouw, noem maar op”. De basisgedachte is volgens Roberto dan ook dat GroenLinks staat voor solidariteit; daar hoort ook bij dat getracht wordt om het verschil tussen arm en rijk te verkleinen. “Mijn visie is dat je mensen een goede scholing moet geven en dat er behalve goed onderwijs ook goede faciliteiten zijn. Als je goed opgeleide mensen in je stad hebt, kun je weer – duurzame – werkgevers aantrekken en dan genereer je inkomen voor mensen. Met je opgeleide bevolking kun je namelijk die werkgevers bedienen”. Dit heeft volgens hem als logisch gevolg dat het verschil tussen arm en rijk verkleind wordt. “Minder mensen komen in een achterstandssituatie terecht wanneer mensen aan de onderkant van de samenleving de kans krijgen om zich te ontwikkelen”. In gemeentepolitiek ziet hij in discussies vaak gebeuren dat andere partijen doen alsof dergelijke onderwerpen hun items zijn. Roberto heeft zich daarom als doel gesteld om anderen ervan te overtuigen dat ook dit echte GroenLinks-onderwerpen zijn. “Ook bij mijn mede-GroenLinksers probeer ik te bewerkstelligen dat we niet alleen voorop moeten lopen als het gaat om energie of afval, omdat er andere dingen die zijn een duurzame samenleving ook maken of breken. Met een inkomen kunnen mensen in hun dagelijkse levensbehoefte voorzien; dat is een eerste noodzaak. Wij zijn niet alleen de partij van kunst en energie, maar juist ook de partij die de samenleving wil stimuleren middels goed onderwijs en die werkgevers naar de stad wil trekken”.
Commissiewerk
Hoewel hij geen gebrek aan ambitie heeft, heeft Roberto er bewust voor gekozen om zich niet als raadslid te kandideren, maar het bij het commissielidmaatschap te houden. “Ik wilde graag een bijdrage leveren, maar dat combineren met mijn fulltime baan en mijn gezinsleven. Commissielid zijn bevalt me goed: je hebt echt het gevoel dat je een bijdrage levert aan een besluitvormingsproces”. Behalve dat hij lid is van de ‘gebruikelijke’ raadscommissies VFAB en CEESS is Roberto vice-voorzitter van de vorig jaar opgerichte Auditcommissie Financiën. “Die vormt eigenlijk de smeerolie tussen het college, de accountant en de raad. Het geeft me aan de ene kant de gelegenheid om mijn expertise onafhankelijk toe te passen, en is aan de andere kant een manier om voor GroenLinks waardevolle voorstellen te doen. Zo zet ik me in voor het toegankelijker en transparanter maken van informatie voor raadsleden”. Zeker in deze tijd van bezuinigingen probeert hij ervoor te zorgen dat de gemeentefinanciën ingezet worden in het belang van de inwoners van Arnhem. “Als ik een keuze zou moeten maken tussen stenen en mensen, is het voor mij heel duidelijk: ik zou zeker kiezen voor mensen”.
Rechterhand van alle fractieleden
De waarde die Roberto heeft voor de GroenLinks-fractie als geheel moet niet onderschat worden. Als het een ander raads- of commissielid ontbreekt aan voldoende knowhow over financiën is hij altijd bereid om mee te denken. “Als het over cijfers gaat haken toch relatief veel mensen af. Ik functioneer regelmatig als een soort rechterhand voor anderen. Dat maakt het leuk want daardoor ben je met allerlei thema’s bezig. Het mooiste van financiën is dat alle besluiten die genomen worden doorgerekend moeten worden, en dus passeert er van alles de revue”. De samenwerking met de andere fractieleden vindt hij plezierig. “We hebben een goede collegiale band en er is ruimte voor elkaars mening. Daar hou ik van: je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar je moet wel je verhaal kunnen doen. Gelukkig hebben we een goed team dus kunnen we alles met elkaar bediscussiëren”. Roberto hoopt eraan bij te kunnen dragen dat Arnhem ook een groene en een schone stad blijft die voor heel Nederland, Europa of de wereld aantrekkelijk is om te bezoeken en een interessante plek is voor ondernemers om zich te vestigen. Hij hoopt dat Arnhem op een innovatieve manier om zal gaan met grote projecten zoals Rijnboog, het station, maar ook met Duurzame Energiebedrijf. “Ik zeg altijd maar: er is maar één stad waar je vanuit het station in twee minuten in een park bent. Dat moeten we zo houden!”.