Tobias de Groot is een jong GroenLinks-raadslid, die u bijvoorbeeld tegen kan zijn gekomen bij de demonstratie tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. Naast zijn activiteiten voor GroenLinks staat Tobias drie dagen in de week voor de klas in Driebergen: hij is meester van groep 8. Wat doet hij precies als raadslid voor GroenLinks? Wat beweegt hem, hoe is zijn politieke carrière tot nu verlopen en wat kunnen we de komende tijd van hem verwachten? Bij dezen een inkijkje in de persoon en de politicus Tobias de Groot.
Begin van zijn politieke carrière
Tobias’ interesse voor de politiek werd gewekt toen hij als 16-jarige HAVO-leerling een profielwerkstuk moest gaan schrijven, een groot eindwerkstuk dat onderdeel is van de Tweede Fase in het middelbaar onderwijs. Hij woonde met zijn moeder in Rhenen, vlakbij de Rijn, waar een groot uiterwaardengebied ligt. Tobias: “De gemeente Rhenen had het idee opgevat om van alles met dit gebied te gaan doen; ze wilden er onder andere een visvijver aanleggen, een parkeerplaats maken en een jachthaven realiseren. Ik besloot voor mijn profielwerkstuk deze plannen te onderzoeken en kwam daardoor in contact met politieke partijen, met de betreffende wethouder en met allerhande belangenverenigingen. Toen kwam ik er stukje bij beetje achter hoe de gemeentelijke politiek in elkaar zit en ontdekte ik dat ik het erg interessant vond”. Hoewel hij zelf met zijn christelijke achtergrond eventueel ook wel lid had willen worden van de ChristenUnie, bleek die geen lokale afdeling in Rhenen te hebben; GroenLinks wel. Tobias ontdekte dat het “erg sympathieke mensen” waren. “Ik werd uitgenodigd om fractievergaderingen bij te wonen en besloot uiteindelijk lid te worden van de steunfractie. Ik ben toen heel actief betrokken geraakt bij GroenLinks, en heb bijvoorbeeld regelmatig campagne gevoerd, want in die periode rond 2002 waren er regelmatig verkiezingen: het was de periode rond Pim Fortuyn en de LPF”.
Studie, DWARS en In-Spe
Vervolgens is Tobias gaan studeren aan de PABO in Arnhem en in zijn tweede jaar naar Arnhem verhuisd – tijdens zijn eerste jaar was hij gezellig bij zijn moeder in Rhenen blijven wonen. Als student werd hij gevraagd om een lokale afdeling van DWARS op te richten, de politieke jongerenorganisatie van GroenLinks. Hij heeft hier gehoor aan gegeven en een aantal avonden georganiseerd voor jongeren die wel interesse hadden in de GroenLinkse politiek. Tobias: “Helaas bleken er weinig mogelijkheden te zijn. Ook was het lastig veel mensen naar de bijeenkomsten te krijgen die we organiseerden. Ook nu nog blijkt DWARS vooral levensvatbaar te zijn in universiteitssteden, waarschijnlijk omdat die jongeren actiever en wat meer politiek betrokken zijn. Het blijkt overal moeilijk te zijn om actieve DWARS-afdelingen te krijgen, omdat er zo’n hoog verloop is en mensen na hun studie toch vaak weer naar een andere stad verhuizen”.
Er deed zich echter meteen weer een nieuwe mogelijkheid voor om politiek actief te zijn: Tobias werd bij DWARS ‘weggehengeld’ door In-Spe, een onafhankelijke Gelderse politieke jongerenorganisatie. Tobias: “In-Spe organiseert allerlei activiteiten: projecten, cursussen, maar ook excursies naar Den Haag en Brussel. Ik ben twee jaar lang bestuurslid geweest, wat heel gaaf was om te doen. Het was heel bijzonder om met zo’n jonge groep mensen een bestuur te vormen, een ton subsidie tot je beschikking te hebben, en ook nog eens mensen in dienst te hebben – die veel ouder waren dan wij – die voor je werken en die je moet aansturen!”. Tobias hield zich bezig met PR, werving en was een tijd secretaris. Hij probeerde vooral ‘de club goed draaiende te houden’ en een professionaliseringsslag door te voeren. Tobias: “Het was heel leerzaam om samen te werken met mensen met zeer verschillende (politieke) achtergronden”.
GroenLinks Arnhem
Tobias kwam in contact met GroenLinks Arnhem toen hij ging demonstreren tegen de oorlog in Irak. Tobias: “Ik werd heel hartelijk door de fractie ontvangen en onder andere uitgenodigd om fractievergaderingen bij te wonen”. Hoewel Tobias toegeeft ook belangstelling te hebben gehad voor de ChristenUnie, was zijn keuze voor GroenLinks uiteindelijk een hele bewuste. “Ik hecht veel waarde aan het behoud van het groene karakter van stad en land. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat groen belangrijk is voor de gezondheid, dat het ontstresst. Mensen blijken hier ook echt behoefte aan te hebben, zo gaan ze ieder weekend weer met z’n allen in de file staan om bij de weinige stukken natuur te kunnen komen die nog over zijn. Dit is natuurlijk een bizar effect: om de files op te lossen wordt telkens weer nieuw asfalt neergelegd, wat weer ten koste gaat van de natuur!”. Behalve het groene aspect hecht Tobias ook sterk aan naastenliefde, het opkomen voor anderen. Op dit sociale aspect wil hij zich de komende tijd dan ook meer gaan richten.
Carrière als raadslid
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 – Tobias was toen 21 – stond hij op plek zes van de lijst van GroenLinks Arnhem. Oorspronkelijk zou hij op plaats vier hebben gestaan, maar toen hij precies op dat moment een leuke baan aangeboden kreeg besloot hij om andere kandidaten voor te laten gaan. Wel werd bij commissielid voor GroenLinks en had zitting in de toenmalige commissie Cultuur, economie, educatie en sport. Als commissielid participeer je in de commissievergaderingen, maar het grote verschil met het raadslidmaatschap is dat je geen stemrecht hebt en dat je dus in de raadsvergaderingen ook niet mag spreken. Tobias: “Na die vier jaar had ik wel echt zin om zelf mijn zegje te kunnen doen in de raad en dus volledig deel te kunnen nemen aan het politieke spel. Het kost natuurlijk meer tijd, en je hebt meer verantwoordelijkheden, maar je kunt echt invloed uitoefenen op wat er gebeurt. Als raadslid kan je moties en amendementen indienen en bovendien zit je vol in het proces van lobbyen en onderhandelen. Dat is natuurlijk heel interessant!”.
Tobias is, als tweede kandidaat op de lijst, in maart 2010 verkozen als raadslid voor GroenLinks Arnhem. Hij zit namens GroenLinks in de commissie ‘cultuur, economie, educatie, sport en sociale zaken’. Vooral de onderwerpen sport en cultuur boeien hem omdat het heel direct over mensen gaat en concrete onderwerpen behelst. Hij is in de loop van de jaren steeds meer de waarde aan sport en cultuur voor mens en maatschappij gaan inzien, en is er daardoor ook zelf van gaan houden. Tobias: “Ik kreeg als commissielid bijvoorbeeld uitnodigingen voor Introdans. Ik was daar nog nooit geweest, maar vond het echt een geweldige ervaring om een keer een voorstelling bij te wonen. Ook bijvoorbeeld concerten van het Gelders Orkest kan je echt leren waarderen. Iets anders, wat me echt raakte, was een bezoek aan een vereniging voor gehandicaptensport: het is ongelofelijk om te zien wat een geweldige dingen de vrijwilligers daar voor elkaar krijgen. En het is schrijnend om te zien dat accommodaties er slecht bij liggen, zo was een voetbalveld echt een groot modderveld geworden. Er bleek toen al toegezegd dat er een nieuw veld zou komen, maar dat liet al een tijd op zich wachten. Dan wil je als raadslid je gewoon keihard gaan inzetten om de situatie voor zulke mensen te verbeteren!”.
Tobias als politicus
Tobias heeft ontdekt dat je als raadslid vooral behendig moet worden in het politieke spel. Je moet niet schrikken van de stapels stukken die je toegestuurd krijgt en bereid zijn om compromissen te sluiten. Tobias: “Het leukste aan het raadswerk is dat je, zeker op de beleidsterreinen waar ik me mee bezig houd, met concrete onderwerpen bezig bent. Ik steek er veel tijd in bij allerhande mensen, organisaties en verenigingen langs te gaan, en de informatie die ik daar krijg naast mijn eigen politieke mening te leggen”. Hij vindt het belangrijk niet alleen tijdens de campagnes zichtbaar te zijn, maar het hele jaar door zijn gezicht op allerlei plekken in Arnhem te laten zien. Wel zijn verkiezingscampagnes in zijn optiek het moment om verantwoording af te leggen aan de kiezer en zo te laten zien wat je wel en niet bereikt hebt. Op dit moment beschouwt hij sociale zaken als een onderwerp waar echt iets moet gebeuren. De tweedeling tussen arm en rijk vindt hij een groot probleem. Tobias: “Ik ben me nu heel erg aan het verdiepen in het vakjargon, ben veel aan het lezen over sociale onderwerpen en met allerlei mensen aan het praten. Er moet de komende tijd zo veel bezuinigd worden, dat je echt keuzes moet maken. Wat mij betreft moeten we onder andere echt goed gaan kijken naar de sociale zekerheid: wat betekent een eventuele efficiencyslag voor mensen, kunnen we dan nog een menswaardig bestaan garanderen. Ook ter voorbereiding van de vergaderingen over bezuinigingsvoorstellen heeft Tobias veel contact met allerlei mensen, om te peilen hoe binnen verschillende sectoren tegen mogelijke bezuinigingen aan wordt gekeken. Tobias: “Ik vind het heel belangrijk om iedereen zelf gesproken te hebben. Door middel van een-op-een contact met betrokkenen krijg je heel veel informatie en hoor je bijvoorbeeld ook alternatieven die mensen aandragen. Aan de ene kant ben ik door deze contacten goed zichtbaar, waardoor mensen weten waar ik mee bezig ben en dat ze me makkelijk kunnen bereiken. Aan de andere kant krijg ik hierdoor veel goede input voor vergaderingen, zodat ik precies weet waar ik het over heb. En het is natuurlijk heel leuk om in Arnhem overal en nergens heen te kunnen fietsen, met mensen te praten en de ontwikkelingen in de stad te zien”.
Tobias’ persoonlijke doel is om ervoor te zorgen dat er een goed armoedebeleid ontwikkeld wordt, dat niet inlevert op kwaliteit, waardoor alle mensen mee kunnen doen. Ook wil hij er zorg voor dragen dat er een goed cultuurbeleid wordt ontwikkeld, zodat alle instellingen kunnen doen waar ze goed in zijn. Hij vindt dat er meer ateliers en broedplaatsen moeten komen voor beeldende kunst. Tot slot moet er – hij blijft natuurlijk een onderwijsmens – ook op het gebied van educatie het een en ander gebeuren. Tobias: “Ik wil dat er voor het einde van deze raadsperiode gebouwd wordt aan nieuwe scholen voor speciaal onderwijs!”.