De presentatie van de stichting die de Mode Biennale organiseert heeft bij raadslid Tobias de Groot veel vragen opgeroepen. Er werd niet over gesproken over een lesplan voor het primair onderwijs, behalve dat men nog op een subsidie wacht van de gemeente om bij een gemeentelijke instelling de cultuureducatie te kunnen 'stallen'. Terwijl men voor de editie van 2011 in totaal 700.000 euro subsidie uit het cultuurbudget krijgt. Raadslid Tobias de Groot heeft om die reden hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders.
In de subsidiebeschikking van de vorige editie stond opgenomen dat:
'Het biënnaleprogramma bevat in ieder geval de volgende aspecten:
Het hoofdprogramma bevat vier componenten: artistiek inhoudelijke component (shows/ presentaties), theoretische component (symposia, lezingen, discussies, conferentie), markt component (matching bedrijven en ontwerpers, producenten, uitvoerders), en een educatieve component geconcentreerd in de wijken. In de openbare ruimte van de binnenstad wordt de manifestatie zichtbaar gemaakt onder andere door middel van foto’s, doeken en ander pr-materiaal, showrooms annex winkels. In het nevenprogramma neemt een zo breed mogelijk deel van de culturele infrastructuur, educatieve instellingen en ondernemers in de regio Arnhem deel.'
De organisatie tracht 25.000 betalende bezoekers naar de hoofdtentoonstelling te trekken en 200.000 bezoekers naar de stad.
Men is dus verplicht om aan educatie te doen. Het verbaast raadslid Tobias de Groot dan ook dat men voor de vorige editie naast de 700.000 euro nog een subsidie heeft ontvangen van 20.000 euro en een subsidie van 15.000 euro voor cultuureducatie (volgens de begroting van de AMB zelf). 'Als we naar de jaarrekening kijken, zien we dat er 2023 euro is besteed aan een lesprogramma voor het primair onderwijs en ruim 90.000 euro voor een magazine. Dat kan beter! Ik neem aan dat de stichting voor de komende editie de scholen veel meer betrekt bij de ModeBiënnale en zelf het educatieve lesplan financiert. Om die reden heb ik de volgende vragen aan het college van Burgemeester en wethouders gesteld', aldus de Groot.
Vragen aan het College van B&W ex art 44 R.v.O. Raad Arnhem met betrekking tot de subsidiëring van de Arnhem Mode BiënnaleAfgelopen maandag presenteerde de stichting Arnhem Mode Biënnale zich tijdens de commissievergadering. De stichting zet in op:
- Arnhem, een bruisende modestad
- AMB Internationale aandacht
- Educatie op een hoger niveau tillen
Uit de presentatie blijkt dat de educatie gericht is op ArteZ, ROC RIJN IJSSEL en de HAN. Gedachten gaan uit naar food, communicatie, beveiliging en het maken van vrijwilligerskleding. Toen er gevraagd werd naar een lesplan voor het primair onderwijs, bleek dat er nog niets is. De stichting AMB verwacht daarvoor een aparte subsidie van de gemeente, zodat ze dan de cultuureducatie voor de basisscholen kunnen gaan ontwikkelen. Het lesplan wil de stichting dan laten ontwikkelen door het Kunstbedrijf Arnhem, een gemeentelijke instelling.
De stichting AMB ontvangt voor de komende editie 350.000 euro subsidie per jaar van de gemeente Arnhem. In totaal voor de komende editie is dat 700.000 euro uit het cultuurbudget. Voor de editie van 2009 heeft de AMB in totaal 908.000 euro subsidie gehad (inclusief garantiesubsidie). Ook blijkt uit stukken dat er naast de reguliere subsidie, extra subsidie is gekomen uit andere ‘potjes’ van de gemeente. In het Lenteakkoord staat ‘De gemeente steekt minder geld in de volgende editie van de Modebiënnale’
GroenLinks heeft naar aanleiding van bovenstaande de volgende vragen:
1. Hoe zien de subsidiebeschikking en de prestatieafspraken eruit voor de editie 2011 voor de stichting AMB?
2. Is de gemeente voornemens om naast de 700.000,- uit de cultuurbegroting nog andere gelden aan te spreken ten bate van de AMB?
Fractie GroenLinks Arnhem
Tobias de Groot
Vaststellen definitieve subsidie 2009