Tijdens de commissievergadering van VROM op 6 december jl. is besloten de startnotitie energiestrategie alleen informatief te behandelen, omdat de wethouder toegezegd heeft in maart 2011 met een programmaplan Arnhem Energiestad te komen. Tot grote vreugde van GroenLinks bleek tijdens de informatieve bespreking dat alle partijen het erover eens zijn dat hiermee eindelijk concrete stappen worden gezet op het gebied van duurzame energie, waarvan ook het door GroenLinks geïnitieerde 'gemeenschappelijk duurzaam energiebedrijf' (GDE) deel uit zal gaan maken.
In het programmaplan dat in maart door de raad vastgesteld moet gaan worden, zal een bundeling plaatsvinden van allerlei duurzaamheidsdoelen en zal bovendien ook geschreven worden over welke stappen ondernomen zullen moeten worden om deze te bereiken. GroenLinks ziet dit stuk met vertrouwen tegemoet, vooral ook omdat hierin helder zal worden aangegeven hoe het GDE van de grond moet gaan komen. Fractievoorzitter David Willemsen: "het is belangrijk dat nu zo snel mogelijk concrete stappen worden gezet op het gebied van duurzame energie. Er zijn veel mooie woorden gesproken, maar ons inziens is het redelijk te verwachten dat binnen de vier jaar van dit college ook het GDE al in grote mate vorm zal hebben gekregen". David heeft de commissie geadviseerd om bij een volgende vergadering een vertegenwoordiger uit te nodigen van een van de gemeentes waar ze al bezig zijn met de oprichting van een GDE. Hierdoor zal voor iedereen een stuk duidelijker worden wat een GDE nou precies is: het is niet alléén een energieloket of adviesorgaan, maar een samenbundeling van bedrijven die duurzame energie kunnen produceren en de energievraag kunnen beperken door besparingen.
Het is daarbij belangrijk de doelstelling scherp te houden: komen tot duurzame energie, en het verminderen van energieverbruik. De wethouder gaf aan het eens te zijn met het feit dat het nu tijd is voor een concrete vertaalslag naar een programma. Ze sprak over de notitie als een 'stip op de horizon', waarbij het programma de daadwerkelijke invulling zal gaan bespreken. Bovendien bracht ze het goede nieuws dat aanstaande woensdag 8 december al 30 verschillende partijen, waaronder bedrijven en kennisinstellingen, een intentieverklaring zullen ondertekenen. Behalve de partijen die nu al tot ondertekening overgaan, melden zich bovendien steeds weer meer bedrijven en organisaties die belangstelling hebben voor het onderwerp. Daarnaast zal in juni zal een stadsconferentie gehouden worden over duurzame energie, waarbij alle Arnhemmers mee kunnen spreken over het onderwerp.
De wethouder benadrukte daarnaast dat ze het belangrijk vindt dat de gemeente zelf een voorbeeldfunctie gaat vervullen: zo zal ingezet worden op energiebesparing, en zal een zogenaamd 'groen dak' gerealiseerd worden. Onderdeel van het programma als geheel zal zijn om zoveel mogelijk aanspraak te maken op Europese subsidies. Tot slot zal het nieuwe programma behalve daadkracht ook duidelijkheid moeten verschaffen. David: "hopelijk komt daarmee in maart een einde aan de Babylonische spraakverwarring omtrent dit onderwerp. Welke termen je gebruikt is bovendien zeker niet het belangrijkste: het gaat erom dat de inhoud duidelijk wordt". Dus even afwachten tot meer duidelijkheid in het voorjaar van 2011!